Ρεπορτάζ vradini.gr: Εφικτός ο διάλογος με την Τουρκία, εκτιμούν οι Έλληνες διπλωμάτες
Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι μπορεί να είναι εφικτός ένας τέτοιος διάλογος με την Τουρκία “όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες»

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, η χώρα μας θα σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για το που βαδίζουν τα πράγματα ενόψει της συνόδου κορυφής και της απόφασης λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας η οποία δείχνει με την νέα navtex ότι δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν…
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας -ο οποίος αμέσως μετά θα μεταβεί από Βρυξέλλες στο Αμμάν όπου την ίδια μέρα θα συμμετάσχει στη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας- θα έχει την ευκαιρία να δει τις προθέσεις των εταίρων και τα αποτελέσματα του μαραθώνιου επικοινωνιών που διεξάγει με τους ομολόγους του, ενώ για την ώρα οι εκτιμήσεις -παρά τις απειλές του Σαρλ Μισέλ- αναφέρουν ότι η Ευρώπη θα κινηθεί με γνώμονα το “μη χείρον”. Η απειλή της εισροής μεταναστών κρίνεται αρκούντως σοβαρή, και το Βερολίνο δεν θέλει να βρει απέναντι του έναν Ερνογάν έτοιμο να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.
Πηγές του Υπ.Εξ. αναφέρουν στο vradini.gr ότι οι επαφές Δένδια έγιναν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και ο ίδιος έχει αποκομίσει από αυτές μια ενθαρρυντική κατανόηση σχετικά με τις τουρκικές απειλές.
Αποτιμώντας την κατάσταση, με βάση τις προοπτικές επίλυσης των προβλημάτων με την Άγκυρα, κορυφαίοι παράγοντες του υπ.Εξ αναφέρουν ότι το μήνυμα προς τη Τουρκία «ήταν και παραμένει πως θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί πραγματικά έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι μπορεί να είναι εφικτός ένας τέτοιος διάλογος με την Τουρκία “όταν υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας στον οποίο η Άγκυρα θα αποφύγει προκλητικές ενέργειες». Παράλληλα συνομιλώντας με το vradini.gr Δεν είναι ωστόσο το σίγουρο, καθώς το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες την τελευταία στιγμή θα εξαρτηθεί, για άλλη μία φορά, και από την διεθνή συγκυρία, ενώ ήδη η Μέρκελ, η οποία έχει και την προεδρία, άρχισε να προτάσσει τη “θετική ατζέντα” για την Τουρκία.
Η Αθήνα εκτιμά πάντως, ότι τα περιθώρια για “θετική ατζέντα” «έχουν εξαϋλωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες» αλλά βλέπει με σκεπτικισμό το Βερολίνο να προωθεί την ατζέντα της Άγκυρας παρασκηνιακά.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν στο vradini.gr ότι, με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμιζαν πως μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει από τη μια να εξετάσουν την κατάσταση και από την άλλη να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, στη βάση της συμπεριφοράς της Άγκυρας, τουλάχιστον από τότε μέχρι σήμερα. Αυτό, ωστόσο, είναι προσδοκία και οι προσδοκίες, ως γνωστόν, δεν αποτελούν στρατηγική.a.
Μεθαύριο τη Δευτέρα το Συμβούλιο θα γίνει με φυσική παρουσία των υπουργών, κάτι που ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει σε συνομιλητές του θετική εξέλιξη, καθώς θα έχει την αμεσότητα να εξηγήσει την κατάσταση, όπου χρειαστεί.
Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να ακούσει από ομολόγους του και πράγματα που “δεν λέγονται από το τηλέφωνο” όπως λέει οι ίδιος, και μέχρι αυτή την ώρα η ελληνική πλευρά-πέρα απ’ ότι λέγεται δημοσίως- περιμένει ότι τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα για την Ελλάδα.
Όμως μέσα σε αυτό το κλίμα, υπάρξει και κάτι αισιόδοξο για την Αθήνα και μιλάμε για την παρέμβαση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, με την οποία καυτηρίασε τα τεχνάσματα του Ερντογάν.
«Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν! Απέσυρε το Oruc Reis πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να αποφύγει τις κυρώσεις. Τώρα το κάνει ξανά» έγραψε στο Twitter, ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε ακόμα πιο έντονο ύφος, σημειώνει ότι «πρέπει να πούμε φτάνει πια και να βάλουμε κυρώσεις στο τραπέζι», υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος των τουρκικών προκλήσεων είναι αρκετά μεγάλος. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή τον μαραθώνιο των επικοινωνιών του με Ευρωπαίους ομολόγους του, ευελπιστώντας σε κάτι θετικό.