Πολιτική

Πώς θα κινηθούμε τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για τις αλλαγές στους περιορισμούς της κυκλοφορίας στις γιορτές

Πώς θα κινηθούμε τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά

Με αποστολή SMS για το βράδυ των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς αλλά με δικαίωμα μέχρι τις 2 τα ξημερώματα προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τις ημέρες των εορτών.

Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν κανονικά και δεν θα αλλάξουν τις μέρες των γιορτών με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο η κυβέρνηση λόγων των εορτών και αφού πρώτα λάβει τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων , αν και εφόσον το επιτρέψουν τότε στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν να καθίσουν μέχρι εννέα άτομα για να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ευχόμενοι «χρόνια πολλά» και αφού πρώτα θα έχουν στείλει σε νέο κωδικό SMS θα μπορούν να το «ξενυχτίσουν» έως τις δύο τα ξημερώματα. Για τις εκτός γιορτινές ημέρες ( παραμονή και ανήμερα) η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει κανονικά αλλά το πιθανότερο όχι από τις 9 το βράδυ που είναι μέχρι σήμερα έως τις πέντε τα ξημερώματα αλλά υπάρχει η σκέψη να δοθεί παράταση μίας ώρας και έτσι αντί στις εννιά η απαγόρευση να ισχύει από τις δέκα το βράδυ.

Ωστόσο οι μετακινήσεις θα γίνονται με περιορισμό και δεν θα επιτρέπονται σε άλλες περιφέρειες με στόχο να μην μπορούν να επισκεφθούν τα εξοχικά όσοι διαθέτουν. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν πιθανότητα την Παρασκευή και αναμένεται στο πλαίσιο αυτό να ανακοινωθεί ότι θα μπορούμε να αγοράσουμε τα ψώνια μας ακόμη και σε καταστήματα άλλων δήμων ενώ μελετάται και το άνοιγμα στα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων, ανθοπωλεία και βιβλιοπωλεία

Γρίφος εξακολουθεί και παραμένει το άνοιγμα του υπόλοιπου λιανεμπορίου κάτι ωστόσο που λοιμωξιολόγοι δεν συμφωνούν με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται τη δημιουργία συνωστισμού.

Πάνω σε αυτό πάντως στηρίζεται και η αλλαγή του ωραρίου καταστημάτων καθώς αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα αλλάξει το ωράριο της νυχτερινής κυκλοφορίας. «Θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», αναφέρει ο κ. Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά, θα παραμείνει ανοικτή από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Κλειστά την περίοδο των γιορτών θα είναι οπωσδήποτε τα καταστήματα εστίασης (καφέ και εστιατόρια), τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ακολούθως, θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν θα γίνει άρση του «λουκέτου» με αυστηρούς όρους.

Χθες αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών κατά τις ημέρες των εορτών. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος .

Δείτε επίσης