Πολιτική

Κρίσιμες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά - Η ανησυχία της Αθήνας και το «παιχνίδι» της Τουρκίας

Ο ρόλος που θέλει να παίξει ο Ερντογάν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του “τροχονόμου του Αιγαίου” όπως αφελώς να πιστεύουν κάποιοι

greece-turkey

Το νέο έτος που ξεκινά σε λίγες μόνο ώρες, επιφυλάσσει ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον και την σταθερότητα στην περιοχή.

Του Ειδικού Συνεργάτη

Με πρώτη και κύρια, την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη συνέχεια. Συνομιλίες που θα γίνουν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Γερμανίας και την -εκ του μακρόθεν για την ώρα- εποπτεία της Ουάσιγκτον.

Ήδη η Τουρκία ανεβάζει τον βαθμό της έντασης με εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις προκειμένου στη συνέχεια να τις αναιρέσει στην πράξη, και να φανεί διαλλακτική, σε σχέση με την Ελλάδα που έχει δηλώσει ότι δεν συζητά τίποτε άλλο πέρα από την υφαλοκρηπίδα και τις οικονομικές ζώνες.

Να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα, για τις θέσεις της χώρας του, και αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά.

Μεταξύ αυτών που μίλησαν ήταν και ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, ο οποίος είπε ότι οι διερευνητικές δεν είχαν σταματήσει με ευθύνη της ελληνικής πλευράς και επανέλαβε ότι η Αθήνα θέλει την έναρξη «ειλικρινούς διαλόγου» δίχως προκλήσεις.

Στη συνέχεια συμφώνησε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν από εκεί που είχαν σταματήσει, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα περιμένει ημερομηνία, αφού η Τουρκία είναι αυτή που προσκαλεί.

Ο Ιμπραήμ Καλίν φέρεται να απάντησε πως θα τηλεφωνήσει στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού πρέσβη Ελένη Σουρανή στις αρχές του νέου έτους για να δρομολογηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως ό,τι έγινε έγινε και πως πρέπει να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών

Μετά τον Έλληνα πρέσβη, τον λόγο πήρε ο Ολλανδός, ο οποίος έθεσε θέμα για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Η απάντηση του Τούρκου αξιωματούχου ήταν ότι το δικαίωμα αυτό στην Τουρκία το έχουν όλοι όσοι δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια και πάντως όχι οι τρομοκράτες, όπως το PKK, ο ISIS και οι γκιουλενιστές.

Ο Γάλλος πρέσβης από την πλευρά του ζήτησε να αλλάξει το ύφος της Τουρκίας και ζήτησε περίοδο ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η "θετική ατζέντα" της ΕΕ κάτι με το οποίο ο Καλίν συμφώνησε, περιοριζόμενος στην απάντηση ότι και οι δύο πλευρές ξεπέρασαν κάποιες φορές τα όρια.

Ο Γερμανός πρέσβης είπε, ότι χρειάζεται αποκλιμάκωση, επειδή είναι κοινό συμφέρον η "θετική ατζέντα" και τέλος ο Ιταλός πρέσβης είπε ότι αυτά που ενώνουν την ΕΕ και την Τουρκία είναι περισσότερα από όσα τις χωρίζουν, καταλήγοντας ότι δημοσίως πρέπει να λέγονται τα θετικά κι όχι αρνητικά σχόλια για εσωτερική κατανάλωση. Ο εν λόγω πρέσβης θεωρείται φιλότουρκος από τους συναδέλφους του στην Άγκυρα και δεν εξεπλάγη ο Έλληνας πρέσβης Μιχάλης Διάμεσης από αυτή την εξέλιξη, ούτε από τις αιχμές του κατά της Ελλάδος και της Γαλλίας περί “εσωτερικής κατανάλωσης”

Παρτίδα σκάκι που “μυρίζει” κινδύνους


Δείτε επίσης