Πολιτική

Ξανά προκλητικός ο Ερντογάν: Η Ελλάδα να αφήσει τις προκλήσεις στον αέρα και στα νησιά

«Να ξεκινήσει μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Atalayar_Erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε σήμερα νέο άνοιγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διάρκεια συνάντησης με πρέσβεις χωρών της ΕΕ.

Ο ηγέτης της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στο «δύσκολο 2020» για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και τα εμπόδια που έβαλαν «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση.

Έκανε ξανά λόγο για «στρατηγική τύφλωση» της ΕΕ στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, εκεί που η χώρα του «αδικήθηκε», ενώ επιχείρησαν να τη «φυλακίσουν στα παράλιά της».

Σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα, κατηγόρησε τη χώρα μας για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και την κάλεσε να αφήσει τις εντάσεις, ώστε να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου».

Για το Κυπριακό, είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της σε αυτά τα θέματα, καθώς και στο Κυπριακό. Φαίνεται πως ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε «όχι σε μια λύση για την Κύπρο» το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές».

«Θέλουμε επίσης να σκεφτούμε ξανά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία και να ξεφύγουμε από τη γραμμή έντασης. Μοιραζόμαστε κοινά εδάφη με την Ευρώπη για 1.000 χρόνια. Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς την ιστορία της Τουρκίας χωρίς την Ευρώπη και είναι αδύνατο να κατανοήσει κάποιος την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς την Τουρκία. Προσπαθούμε 60 χρόνια για πλήρη ένταξη και παρα τις αδικίες που έχουμε υποστεί, δεν τα παρατάμε»
είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Δείτε επίσης