Πολιτική

Οι λόγοι και το παρασκήνιο της «καθαίρεσης» Λοβέρδου από τη Φώφη Γεννηματά

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για τους λόγους που οδήγησαν την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ στο να αντικαταστήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο

loverdos_andreas

Η αιφνιδιαστική εσωκομματική τρικυμία στο Κίνημα αλλαγής δεν είναι και τόσο ξαφνική αφού εδώ και καιρό η πρόεδρος του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά έχει πάρει τις αποφάσεις της: Κανείς να μην θολώνει το κεντρικό της μήνυμα τη «γραμμή» δηλαδή ειδικά σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό συνέβαλε στις αποφάσεις της και αποφάσισε να «θέσει εκτός» πολιτικά τον Ανδρέα Λοβέρδο πρωτοκλασάτο στέλεχος πρώτης γραμμής και μέχρι χθες κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής που αυτό σημαίνει ότι απολάμβανε κάποια κοινοβουλευτικά προνόμια, που τώρα θα τα έχει ο Κώστας Σκανδαλίδης ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη.

Προνόμια όπως ότι μπορούσε να μιλά εκτός κοινοβουλευτικής σειράς όποτε ήθελε εντός του κοινοβουλίου και για όποιο θέμα επικαιρότητας η όχι υπήρχε καθημερινά στην ατζέντα.

Τώρα τα «προνόμια» αυτά δεν τα έχει ο κ. Λοβέρδος αλλά ήταν αυτά που κατά τους συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά γέννησαν και ανέδειξαν τα προβλήματα που ως κατάληξη είχαν την αλλαγή στην εκπροσώπηση του κόμματος.

Σύμφωνα με συνομιλητές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος πολλές φορές κινείτο εκτός γραμμής με δικές του απόψεις σε διάφορα θέματα – εκτός των εθνικών που εκεί υπήρχε ομοψυχία με την κ. Γεννηματά αλλά σε άλλα θέματα κάνοντας άλλους βουλευτές να εκφράζουν παράπονα στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη .

Ένας άλλος παράγοντας σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες της κ. Γεννηματά, βάρος στην απόφασή της έπαιξε και στο γεγονός ότι μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, ο ίδιος ο πρώην υπουργός καλούσε στελέχη από όλη την Ελλάδα στους οποίους έλεγε ότι στις εσωκομματικές εκλογές σε δέκα μήνες από σήμερα, εκτός απροόπτου αν δηλαδή δεν ματαιωθούν λόγω εθνικών εκλογών θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος κόντρα στην κ. Γεννηματά και σε όποιον άλλον θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Όλα αυτά συνέβαλαν και έτσι η κυρία Γεννηματά κάλεσε στο γραφείο της τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος υποστηρίζει ότι με την απόφασή της , του έκανε τεράστιο δώρο συσπείρωσης στελεχών δίπλα του, και του ανακοίνωσε ότι τον θέτει εκτός.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η συνάντηση δεν κράτησε πάνω από ένα λεπτό και δεν ήταν σε κακό κλίμα. Ούτε βέβαια σε καλό αλλά μάλλον ουδέτερο.

«Ανδρέα επειδή θέλεις να είσαι υποψήφιος για την αρχηγία δεν μπορεί να είσαι και ταυτόχρονα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος» φέρεται να του είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να της απαντήσει ο ίδιος ότι η απόφαση αυτή δεν οδηγεί πουθενά αλλά είναι δικαίωμά της να το πράξει.

Στελέχη που απαρτίζουν τον στενό πυρήνα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έλεγαν ότι η Φώφη Γεννηματά στην ουσία μετά τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα κάνει τον δικό της ανασχηματισμό τοποθετώντας στελέχη εκεί που νομίζει η ίδια.

Μάλιστα όπως σημείωναν, «με την έναρξη της νέας χρονιάς μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο για την αντιπολιτευτική μας γραμμή και στάση, προχωράμε σε αυτή την αλλαγή στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των στελεχών».

Η απόφασή της να δώσει τη σκυτάλη στον Κ. Σκανδαλίδη και τον Μ. Κατρίνη παίρνοντάς την από τον Ανδρέα Λοβέρδο θέτει όπως έλεγαν το κόμμα σε εκλογική τροχιά.

Παρ' ότι όπως σημείωναν η Γεννηματά διαφωνεί με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκείνο που κάνει είναι ότι θέτει στο κόμμα της σε ετοιμότητα και σε ρυθμούς προεκλογικούς.

Διαφωνεί αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει με προσφυγή στις κάλπες εντός του έτους και για αυτό όπως έλεγαν θέλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Την θέση του Α.Λοβερδου υπογραμμίζουν συνομιλητες του:

«Η απάντηση η δική μου είναι αυτή: υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων της παράταξης. Και όταν με ρωτούν με ποιον είσαι κοντύτερα απαντάω ευθαρσώς: με κανέναν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι για το χώρο μας ιδεολογικός αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος»

Δείτε επίσης