Πολιτική

Σαμαράς: Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία

Τι δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρώην πρωθυπουργός

Αποστάσεις πήρε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Σε ό,τι αφορά την έναρξη των διερευνητικών επαφών αύριο (25 Ιανουαρίου) με τη γειτονική χώρα είπε: «Η διεθνής κοινότητα δεν "τιμωρεί" μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται.

Η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας».

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός αντιτίθεται σε προσφυγή στη Χάγη, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Ενώ πρόσθεσε: «Mε πειρατές δεν κάνεις διάλογο, τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις».

Σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά», ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».

Τονίζει ότι «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», για να υπογραμμίσει, τέλος, ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι δεν φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία, ενώ ζητά από την Ε.Ε. «μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες» προκειμένου να επανέλθει η ανάπτυξη.

Δείτε επίσης