Πολιτική

Σήμερα οι υπογραφές για τα Rafale και ετοιμάζονται οι φρεγάτες - Συνάντηση Παρλί-Μητσοτάκη

Όπως πληροφορούμαστε απο πηγές του υπ. Άμυνας στο Μάλι έχουν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις από αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Εσθονία, και η Πορτογαλία

rafale_aeroskafos

Στην Αθήνα βρίσκεται η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορίνς Παρλί η οποία θα υπογράψει σήμερα με το Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο την σύμβαση ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale.

Σήμερα το απόγευμα στις 16:30 η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου ως επιστέγασμα της συμφωνίας με τη Γαλλία, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο την ενίσχυση του οπλοστασίου, αλλά και την πολιτική στήριξη στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η συνεργασία αποφασίστηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης της Ελλάδας και στόχος είναι -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη “η ενίσχυση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μέσα από διμερείς συμμαχίες που θα αλλάξουν τους συσχετιμσούς επιρροής στην περιοχή”.

Σήμερα αναμένεται να μάθουμε και τη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες Belh@ra και όπως όλα δείχνουν η ελληνική πλευρά το σκέφτεται σοβαρά, εάν η Γαλλία “κάνει μια προσφορά που δεν θα μπορέσουμε να αρνηθούμε” όπως είπε πηγή του Πενταγώνου στο vradini.gr.

Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση, για φρεγάτα πολλαπλών καθηκόντων που είναι αισθητά φθηνότερη από την φρεγάτα αεράμυνας περιοχής, που θέλαμε εμείς;. Πάντως οι Γάλλοι θα “χρυσώσουν το χάπι” προσφέροντας πλοία ενδιάμεσης λύσης, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει προγράμματα αναβάθμισης φρεγατών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία φέρεται να προωθεί λύση 2+2 Belh@rra γενικών καθηκόντων και Lafayyette. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές του Πενταγώνου, η γαλλική πρόταση θα αφορά 4 φρεγάτες FTI/Belh@rra με ναυπήγηση των τριών εξ αυτών στην Ελλάδα, ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette και πακέτο εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 από την Thales.

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι παραμένει και η υπόθεση της προσφοράς δύο φρεγατών FREMM ως ενδιάμεση λύση.

Αν και οι Γάλλοι φαίνονται να μην προωθούν αυτή τη λύση, εντούτοις την κρατούν ως εναλλακτική προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει στην αγορά των FTI/Belh@rra.

Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι πως θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις, και στα ανταλλάγματα θα περιλαμβάνεται και η πολιτική στήριξη.

Η συνεργασία με τη Γαλλία υπερβαίνει την ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου, αλλά επεκτείνεται και στην συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε διεθνείς αποστολές όπου το Παρίσι έχει τον πρώτο λόγο.

Ήδη είναι γνωστό ότι θα υπάρξει αποστολή ελληνικής υποστηρικτικής δύναμης στο Μάλι της Αφρικής, προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας.

Σύμφωνα με πηγή του vradini.gr οι ελληνικές δυνάμεις που θα αποσταλούν στο Μάλι -περιοχή ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου όπου ο φόρος αίματος γάλλων και γερμανών στρατιωτών δεν είναι αμελητέος- αναμένεται να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των ολλανδικών δυνάμεων.

Η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών Rafale -εκτός απροόπτου- θα έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου, και τα αεροσκάφη θα είναι επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους -στο οποίο περιλαμβάνονται και τα METEOR- στα τέλη του χρόνου.

Επίσης απο τις 2 έως και τις 4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα Rafale της γαλλικής αεροπορίας τα οποία θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.

Αποστολή στο Μάλι


Δείτε επίσης