Πολιτική

Θωρακίζουν την προστασία των αθλητών

Οι αλλαγές που δρομολογούνται για την προστασία ανήλικων ανθρώπων

athlites_treksimo

Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την κοινωνία, δείχνουν πόσο σοβαρό είναι το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, και ιδίως των ανηλίκων. Κυρίως στον τομέα του αθλητισμού αποτελεί σοβαρό ζήτημα, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ριζική αντιμετώπιση όχι με προσωρινά, αλλά με μόνιμα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, που θα προλαμβάνουν το κακό πριν να είναι αργά.

Η χώρα μας μέχρι τώρα δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοιμάζεται να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, που πολλές φορές έχει έρθει αντιμέτωπος με διάφορα συμφέροντα που λυμαίνονται τον αθλητισμό, έχει ήδη να εξυγιάνει το χώρο από παρόμοιες περιπτώσεις αναπτύσσοντας μία σειρά από πρωτοβουλίες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. τέθηκε το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών, και ήδη από το Νοέμβριο του 2019 άρχισε τη διερεύνηση των καλύτερων πρακτικών που ακολουθούνται διεθνώς, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μίγμα για να εφαρμοστεί στα δικά μας δεδομένα.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το ζήτημα αυτό, συζητήθηκε, πέραν της δράσης «Start to Talk», και στο πλαίσιο της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό. Ο στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αρχών και θέσεων, το οποίο να αποτελέσει ένα «μπούσουλα» πολιτικών αποδεκτό στις χώρες του Συμβουλίου.

Μητρώο προπονητών


Η δημιουργία ασφαλούς πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ποικίλες διαστάσεις. Η πιο σημαντική ίσως παράμετρος είναι η σχέση προπονητή – αθλητή, δεδομένου ότι ο προπονητής είναι το πρόσωπο που εμπιστεύεται ένα παιδί και ακολουθεί τις οδηγίες του. Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους προπονητές, γεγονός που αδικεί και τους ίδιους και, βεβαίως, τα παιδιά μας.

Έτσι, το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε τη δημιουργία Μητρώου Προπονητών, ώστε να υπάρχουν σαφή κριτήρια για το ποιος ή ποια αναλαμβάνει να προπονήσει παιδιά.

Παράλληλα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ). Γιατί και ο εκφοβισμός αποτελεί παράμετρο κακοποίησης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, αναπτύσσονται δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα εκφοβισμού με τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό».

Επίσης μία άλλη παράμετρος αφορά, ασφαλώς, και στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, που αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο με ποικίλες διαστάσεις. Στον τομέα του αθλητισμού το ζήτημα της βίας είναι θέμα που αντιμετωπίζεται, όπως λένε οι αρμόδιοι, συνολικά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη, με τις κατά καιρούς νομοθετικές παρεμβάσεις διευκολύνεται το ελεγκτικό έργο των Αρχών, ενώ με τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις Λέσχες Φιλάθλων, φαίνεται να μπαίνει τάξη. Ενδεικτικά, μόλις 10 Λέσχες Φιλάθλων σε όλη τη χώρα, λειτουργούσαν με νόμιμο τρόπο.

Αξιοποίηση Ολυμπιονικών


Ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί διάφορες άλλες δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με αποστολή την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής, όπου, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποιούνται τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.

Η αθλητική οικογένεια ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό σε αυτό το νέο εγχείρημα. Οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές, έσπευσαν να προσφέρουν σε ιδέες και εμπειρίες και να μεταδώσουν τις γνώσεις, τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας, και τις αξίες του Ολυμπισμού στη νέα γενιά.

Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και ο αρμόδιος υφυπουργός, Λ. Αυγενάκης, στηρίζουν το πρόγραμμα HALT, όπου αναπτύσσονται συνεργασίες και συνέργειες, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό. Το πρόγραμμα HALT υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + Αθλητισμός και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με την παρενόχληση και την κακοποίηση στον αθλητισμό, καθώς προσφέρει χρήσιμα μεθοδολογικά εργαλεία για την υποστήριξη των αθλητών, ιδίως των ανηλίκων και για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και στη χώρα μας.

Εθνικό πλαίσιο για την προστασία ανήλικων αθλητών


Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης υιοθετεί και προσαρμόζει στα δεδομένα της χώρας μας, οκτώ διεθνή μέτρα για την προστασία του παιδιού στον αθλητισμό.

  1. Ανάπτυξη εθνικής πολιτικής.
  2. Διαδικασίες που να δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε αμφιβολίες/ενδοιασμούς και ανησυχίες.
  3. Παροχή συμβουλών και υποστήριξης.
  4. Ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τα παιδιά και νεαρά άτομα.
  5. Οδηγίες συμπεριφοράς.
  6. Πρόσληψη, εκπαίδευση και επικοινωνία.
  7. Συνεργασία με συνεργάτες/εταίρους.
  8. Παρακολούθηση και αξιολόγηση.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης του εθνικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών και των νέων στον αθλητισμό.

«Η ανάδειξη και η ανανέωση του αθλητικού οικοδομήματος, είναι υποχρέωσή μας. Και, αδιαμφισβήτητα, θεμελιώδη κεφάλαιο αποτελεί η προστασία των παιδιών και των νέων, το μέλλον του αθλητισμού και της κοινωνίας», λέει με νόημα ο υφυπουργός Αθλητισμού, και δίνει το στίγμα της πολιτικής, συμπληρώνοντας: «Να μπορούμε να εμπιστευθούμε τα παιδιά μας σε σοβαρά, οργανωμένα, νοικοκυρεμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, σε παράγοντες, διοικήσεις, ομοσπονδίες, που πραγματικά θα ενδιαφέρονται για την εξέλιξη των αθλημάτων τους, για την ουσιαστική εξέλιξη των παιδιών και την προστασία από τυχόν περιστατικά κακοποίησης ή παρενόχλησης, για την ανάπτυξή τους και όχι για παραγοντισμούς και την ενίσχυση τυχόν προσωπικών φιλοδοξιών.

Είμαστε εδώ να ενισχύσουμε το νοικοκύρεμα, άρα και αυτούς που δουλεύουν με την ψυχή τους, και, κυρίως, με εντιμότητα και διαφάνεια. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά μας, τους νέους μας σε έναν υγιή αθλητισμό, μακριά από παθογένειες και οιασδήποτε μορφή εκμετάλλευσης των παιδιών και των νέων», τονίζει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης