Πολιτική

Ισχυρές συμμαχίες η απάντηση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν

Παράλληλα με την ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενισχύονται και οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο

maximou

Αθόρυβα, χωρίς πολλές «τυμπανοκρουσίες», μακριά από επικοινωνιακές «κορώνες» πέτυχε απολύτως το στόχο της. Η πολυμερής συνάντηση "phliila Forum" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή για λόγους τακτικής όμως πέτυχε πολλά στο ευαίσθητο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Η συνάντηση αυτή απέδειξε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας. Παράλληλα με την ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενισχύονται και οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Σηματοδοτεί όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

Η στρατηγική αυτή επιλογή της Ελλάδας σημαίνει κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας και στη σταθερότητα.

«Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός. Υπηρετεί το κοινό συμφέρον, προωθώντας την ευημερία στην περιοχή και θέτοντας τις βάσεις για μια ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα που περιλαμβάνει τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος θέλοντας να σημειώσει την σημασία αυτής της κίνησης.

Παράλληλα αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής, διακρατικής συνεργασίας αλλά και σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών τους.

Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι όλες οι χώρες που συναντήθηκαν στην Αθήνα υποστηρίζουν μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του Καταστατικού Χάρτη των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας. Με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Είναι προφανές ότι η συνάντηση των εφτά χωρών στην Ελλάδα μόνο τυχαία δεν ήταν σε σχέση με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Η Ελλάδα απαντά στο παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου με πράξεις και κυρίως με το χτίσιμο συμμαχιών που "πονάνε" την γείτονα χώρα.

Όλα αυτά την στιγμή που αρχίζει ο χρόνος να μετράει αντίστροφα για την σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, όπου η Άγκυρα θα βρεθεί ξανά ενώπιον της ευρωπαϊκής κρίσης.

Δείτε επίσης