Πολιτική

Πολικές θερμοκρασίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για την επόμενη ημέρα της σφοδρής χιονόπτωσης της Μήδειας και τι προκάλεσε στην πολιτική σκηνή

vouli_xioni

Με στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι τώρα και μετά από πολλές ώρες τη διακοπή ρεύματος και ύδρευσης σε περιοχές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της «Μήδειας» προσπαθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολικές θερμοκρασίες.

Σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλα τα προβλήματα στην Αττική με πρώτο εκείνο των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος που ως συνέπεια είχε πολλά νοικοκυριά να μην διαθέτουν νερό και ρεύμα για πάνω από 20 ώρες .

Δυστυχώς η «Μήδεια» άφησε πίσω της 4 νεκρούς ενώ κατευθύνεται νότια της χώρας με ανάλογα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη που είχε με επιχειρησιακούς παράγοντες και τους αρμόδιους υπουργούς Χρυσοχοϊδη, Πέτσα και Χαρδαλιά, έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα ιδιαίτερα σήμερα που το χιόνι έχει σταματήσει να πέφτει αλλά σε πολλές περιοχές παραμένει παγωμένο και υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Συνιστούμε προφανώς μεγάλη προσοχή σε όλες τις μετακινήσεις, να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσει τους δρόμους ανοικτούς. Και βέβαια η μεγάλη μας έγνοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, ειδικά στην Αττική. Ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε το καλύτερο δυνατό, θα έχετε στη συνέχεια και αναλυτική ενημέρωση για το τι αυτή τη στιγμή συμβαίνει και που υπάρχουν οι βλάβες».

«Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και οι αρμόδιοι υπουργοί και η Πολιτική Προστασία θα σας ενημερώνουν αναλόγως».

Ωστόσο οι πολικές θερμοκρασίες δεν κατέβασαν το θερμόμετρο υπό το μηδέν μόνο στον καιρό αλλά και στην πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Τη ίδια ώρα που ο καιρός στην Αττική δοκίμαζε τις αντοχές του κράτους σε πολλαπλά επίπεδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα για να συναντηθούν σήμερα καθώς κατά την γνώμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και λειτουργεί αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εκ μέρους της πλειοψηφίας της βουλής:

«Στο πλαίσιο των γενικότερων έκτακτων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, συμφωνήσαμε όλοι μέρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να διαδεχθεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών. Αποδεχθήκαμε έτσι, εξ ανάγκης, οι συζητήσεις να διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό βουλευτών, καθώς και οι ψηφοφορίες να διεξάγονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι βουλευτές εξουσιοδοτούν για τη ψήφο τους τις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων» γράφει μεταξύ άλλων.

Στο θέμα της διαχείρισης των καιρικών φαινομένων και τον χιονιά που παρέλυσε νοικοκυριά και έκλεισε δρόμους, αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA τόνισε ότι «Η κριτική που κάναμε, εμείς πρώτοι, για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, δεν αφορά προφανώς τη σημερινή εικόνα αλλά την χθεσινή που ήταν εντελώς διαφορετική.

Χθες νωρίς το πρωί υπήρξε προφανής αστοχία στο σχεδιασμό. Μέχρι και αργά το προηγούμενο βράδυ μας διαβεβαίωναν ότι είναι πανέτοιμοι να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες και ενώ ο κόσμος ξεκίνησε να πάει στις δουλειές του, ξαφνικά ο αρμόδιος Υπουργός, από μόνος του όπως είπε, αποφάσισε να κλείσει την Εθνική οδό.

Και επειδή δεν είχαν τη κατάλληλη προετοιμασία ούτε για αυτό, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στους παράλληλους δρόμους της Εθνικής.

Από την στιγμή που διαπίστωσαν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν είχαν διασφαλίσει ότι ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με τους ιδιώτες που διαχειρίζονται και έχουν και αυτοί ευθύνη για αυτά τα οδικά τμήματα, να τα κρατήσουν ανοιχτά, θα έπρεπε εγκαίρως να υπάρξει ενημέρωση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου.

Τελικά δεν είχαν σχέδιο ούτε πως θα κρατήσουν ανοιχτή την Εθνική οδό και αποδείχτηκε ότι δεν είχαν ούτε είναι σχέδιο πως θα την να την κλείσουν και να διοχετεύσουν τα αυτοκίνητα από αλλού».

«Χαμηλές θερμοκρασίες» και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημειώνει ότι: «Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το μένουμε σπίτι».

Πότε θα επαναληφθούν τα εμβόλια που δεν έγιναν


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολιασμών. «Επίσης να τονίσω ότι όπως γνωρίζετε σήμερα έχουν αναβληθεί οι εμβολιασμοί. Θα επανέλθει το υπουργείο υγείας για να καλύψουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, ειδικά αυτά τα οποία αφορούν τη δεύτερη δόση και προφανώς, όπως κάνουμε πάντα, θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια τα οποία έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος που διαθέτουμε έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επιπλέον πότε θα επανέλθει η ροή των εμβολιασμών. «Λέτε πότε θα επανέλθουν στον κανονικό προγραμματισμό… Κοιτάξτε αυτό εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα. Πάντως και χθες που είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα καταφέραμε και κάναμε την πλειοψηφία των εμβολιασμών. Έχουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να αναπληρώσουμε τα χαμένα ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Όπως βλέπετε η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη και θα αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία, όπως το έχουμε κάνει μέχρι στιγμής», απάντησε.

Δείτε επίσης