Πολιτική

Το αγκάθι της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών - Έρχονται 2 δύσκολοι μήνες

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από πολύ κοντά το ζήτημα - Ανακούφιση αλλά όχι εφησυχασμός στο πρωθυπουργικό γραφείο

mitsot_grafeio

Ανακούφιση αλλά όχι εφησυχασμός επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά την πρώτη μέρα της σφοδρής κακοκαιρίας σε σχέση με το μεγάλο στοίχημα των ημερών. Την πορεία των εμβολιασμών. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι εμβολιασμοί, σωρευτικά, ξεπέρασαν τις 550.000 την Δευτέρα, ενώ χορηγήθηκαν περισσότερες από 28.000 δόσεις, που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας από τις 27 Δεκεμβρίου.

Η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% προσήλθε κανονικά στα ραντεβού. Όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα πρέπει να προγραμματίσουν εκ νέου τα ραντεβού τους και δεν θα ισχύσει το διάστημα της καθυστέρησης που θα εφαρμοζόταν κανονικά.

Όσον αφορά στους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση ,ανάλογα με τον αριθμό που χθεσινών ακυρώσεων και των μη προσελεύσεων των πολιτών για την δεύτερη δόση, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για το τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από πολύ κοντά το ζήτημα, για αυτό άλλωστε ακόμα και στην επίσκεψη του στην πολιτική γραμματεία αναφέρθηκε στα εμβόλια.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, διαπιστώθηκαν προβλήματα σε ελάχιστα από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποιες περιοχές, όπως η Ικαρία και η Κεφαλονιά, υπήρξαν ακυρώσεις καθώς δεν έγιναν διανομές εμβολίων λόγω ακύρωσης των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών, με συνέπεια τα ραντεβού να επαναπρογραμματιστούν για τις επόμενες μέρες.

Όλοι πάντως «τρέχουν» με ορίζοντα την άνοιξη. Η κατάσταση αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς αφενός θα προχωρούν οι εμβολιασμοί -ειδικά των πιο ευάλωτων πολιτών- και αφετέρου θα αρχίσει να φαίνεται η επίδραση της ανοιξιάτικης καλοκαιρίας στο ρυθμό μετάδοσης του ιού.

Στο μεσοδιάστημα, με την παρατεταμένη εφαρμογή ενός πλέγματος μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, βασικός στόχος, όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η διατήρηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, ώστε όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν να είναι δυνατή η ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα.

Για να φτάσουμε όμως σε εκείνο το σημείο, απαιτείται σωστή οργάνωση και ξεκάθαρη πολιτική σκέψη. Βασικό εργαλείο θα είναι η προτεραιοποίηση των ανθρώπων που θα κληθούν να λάβουν το εμβόλιο.

Η διαδικασία αυτή θα στηρίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη της πανδημίας, στην επιστημονική τεκμηρίωση από τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου και στις πληροφορίες από άλλα κράτη.

Τα στοιχεία της χώρας μας από την ηλικιακή κατανομή των συμπολιτών μας που έχουν νοσήσει βαριά και έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές στις ΜΕΘ αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών.

Στόχος της προτεραιοποίησης είναι να χτιστεί ένα τείχος προστασίας που θα αρχίζει από τους πρεσβύτερους. Και αυτή η συνθήκη είναι το βασικό κριτήριο όσο ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι πολίτες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρας ασθένειας και ταυτόχρονα μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ.

Δείτε επίσης