Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία η ανανέωση του στόλου

Τι τόνισε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

paangiotopoylos

Προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία αποτελεί η ανανέωση του στόλου με καινούρια οχήματα ανεφοδιασμού εδάφους, σύγχρονης τεχνολογίας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυτή ήταν η απάντηση της σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές Γ. Φραγγίδης και Β. Κεγκέρογλου με θέμα «Υλοποίηση Προγράμματος Παροχής Οχημάτων Ανεφοδιασμού Αεροσκαφών/Κηροζινοφόρων Οχημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του προγράμματος Επενδύσεων Εφοδιασμού & Ασφάλειας (SSI) των αεροσκαφών (Α/Φ) F-16».

Υπενθύμισε, δε, το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ενώ αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου «η συγκρότηση της επιτροπής ελέγχου και παραλαβών».

«Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκε στην Lockheed Martin βάσει του προγράμματος SSI των αεροσκαφών F-16. Σε ό,τι αφορά στη συμβατική περιγραφή του προγράμματος, περιλαμβάνεται πλήρης τεχνική προδιαγραφή των προς κατασκευή οχημάτων, καθώς και των υποχρεώσεων της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Οι προδιαγραφές και απαιτήσεις έχουν λάβει τη σύμφωνη γνώμη του επιχειρησιακού φορέα, δηλαδή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ)» υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι «το πρόγραμμα εντάχθηκε στη Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών SSΙ 01/2019 λαμβάνοντας υπόψη, την ουσιώδη απαίτηση κάλυψης αναγκών και επαύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), που συνδέονται άμεσα με την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των, υπό την κύρια προμήθεια, παρεχόμενων αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16».

Στο πρόγραμμα προβλέπεται «η παροχή πλήρους τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των οχημάτων κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης περιόδου εγγύησης, συγκεκριμένα 2 έτη ή 100.000 χιλιόμετρα όποιο έρθει πρώτο, υπό την ευθύνη της ελληνικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος» συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «προτάθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, με σκοπό την αντικατάσταση παλαιών βυτιοφόρων οχημάτων που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1970. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία αποτελεί η ανανέωση του στόλου με καινούρια οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας και όχι ο εκσυγχρονισμός οχημάτων που έχουν υπερβεί τα 50 έτη χρήσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης