Πολιτική

Με φόντο τον Κουφοντίνα «σφάζονται» κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για την υπόθεση Κουφοντίνα και τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει

koufontinas_filakes

Σε μείζονα πολιτική σύγκρουση οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων με μικρές διαφορές σε ότι αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα καθώς τα θύματα του καταδικασθέντα δολοφόνου ξεσπούν το ένα μετά το άλλο.

Ένα εξ αυτόν ο Σωκράτης Κώτσιας θύμα του δολοφόνου που κατάφερε να επιζήσει όταν ως αστυνομικός επέβαινε στο περιπολικό του στις 19 Νοεμβρίου του 1991 και έγινε στόχος από 20 σφαίρες από το 45αρι όπλο του τρομοκράτη.

Μιλώντας στον Alpha θυμάται: «Εμείς πονάμε 30 χρόνια και υποφέρουμε και άλλοι συνάδελφοι μου οι οποίοι φύγανε και δεν πρόκειται να γυρίσουν και τα άτομα τα τραυματισμένα και οι ανάπηροι και οι οικογένειες τους υποφέρουν 30 και πλέον χρόνια. Όλες αυτές τις μέρες που ακούμε από τα ΜΜΕ το τι συμβαίνει ξύνουν πληγές παλιές. Έχει κάνει την επιλογή του να κάνει απεργία πείνας. Εμείς; Αυτοί που φύγανε ποιος θα τους γυρίσει πίσω; Και ποιος θα ενδιαφερθεί γι' αυτούς και για εμάς τους υπόλοιπους τους ανάπηρους. Μας ξύνουν πολλές πληγές οι οποίες δεν θέλουμε να έρχονται στη μνήμη μας, προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε όλα», τονίζει.

Συγκλονισμένη μίλησε για τα χρόνια του πόνου η αδερφή του δολοφονηθέντος Χρήστου Μάτη από τον Κουφοντίνα. Η κ. Ανθή Μάτη με τον λόγο της καθηλώνει όταν μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων: «Τη στιγμή που φυλακίστηκε έπρεπε να μείνει εκεί σε αυτή τη φυλακή και όχι να αναγκάζει το ίδιο το κράτος να τον πάει σε άλλη φυλακή. Για ποιο λόγο;

Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται όχι να καθίσει κι αυτός εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ένα ολόκληρο κράτος.

Να σταματήσει την απεργία πείνας να σιτίζεται κανονικά και να ζήσει όσο ζήσει δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα, εμάς οι συγγενείς μας δεν έρχονται πίσω…», καταλήγει με τρεμάμενη φωνή.

Την ίδια ώρα σαράντα ένας ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί με κοινή επιστολή τους εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπέρ Κουφοντίνα, και ζητούν να μην προβαίνει σε υποδείξεις προς την πολιτεία «υπό την επίφαση», όπως λένε, «της υπεράσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Σας καλούμε να απέχετε από τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθεί και το κύρος και η ενότητα της Ένωσης, να αποφευχθεί δε η αποδυνάμωσή της με την αποχώρηση μελών της στο μέλλον».

Η πολιτική κόντρα ωστόσο συνεχίζεται με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σφόιδρα στην κυβέρνηση.

«Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση και επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει:

«Ο Πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μέσω της τηλεόρασης του MEGA σημείωσε: «Είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η ανθρώπινη ζωή σε μια δημοκρατική πολιτεία είναι το ύψιστο δικαίωμα. Δεν είναι υποχώρηση. Επειδή η ΝΔ το βλέπει έτσι οδηγεί τη χώρα σε μια τραγωδία. Να βρεθεί σημείο εκτόνωσης στην υπόθεση Κουφοντίνα. Πρέπει να μην πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας».

Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του κρατουμένου υποστηρίζει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και διαψεύδει τους ισχυρισμούς της πλευράς Κουφοντίνα περί μη χορήγησης αντιγράφων των αποφάσεων που αφορούν την μεταγωγή του.

Η δικηγόρος του ισοβίτη Ιωάννα Κούρτοβικ επισημαίνει: «Εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται».

Άμεση ήταν η απάντηση της γενικής γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου: «Η κυρία Κούρτοβικ έχει στα χέρια της όλα τα αντίγραφα. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο Κουφοντίνας και η συνήγορός του επιλέγουν να αποκρύψουν την αλήθεια ή να διαστρεβλώσουν αυτήν».

Δείτε επίσης