Πολιτική

Κίνηση ματ από Βρυξέλλες αλλάζει τα δεδομένα στον ελληνικό τουρισμό

Μην ξεχνάμε ότι για την Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί ουσιαστικά όρο επιβίωσης

brussels_sinodos

Όταν διατυπώθηκε ελάχιστοι της έδωσαν σημασία. Φαίνεται όμως ότι όσο ο καιρός περνάει η πρόταση του Πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολισμού προχωράει και μάλιστα με γοργούς πλέον ρυθμούς.

Η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορσουλα Φόν Ντε Λάιεν περί κατάθεσης πρότασης για το ψηφιακό διαβατήριο εντός Μαρτίου λέει πολλά για την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Το πιστοποιητικό ήταν μάλλον μία απαγορευμένη λέξη για τους Ευρωπαίους μέχρι πριν από μερικά 24ωρα αλλά η ίδια η ζωή δίνει πλέον τις λύσεις. Ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής είχε διαφανεί η αλλαγή πλεύσης της ΕΕ.

Το βράδυ της Πέμπτης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως- αν και δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία σχετικά με το είδος των πιστοποιητικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφονται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που το ίδιο βράδυ ανακοίνωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμα μέχρι το καλοκαίρι.

Μην ξεχνάμε ότι για την Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί ουσιαστικά όρο επιβίωσης, με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται μπροστά και την οικονομία της χώρας να είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη από τον κορωνοϊό.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή πολλοί από τους Ευρωπαίους εταίρους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πρόταση Μητσοτάκη.

Γιαυτό ο κ. Μητσοτάκης -επανερχόμενος στην πρότασή του κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή- υπογράμμισε, για ακόμη φορά, ότι το πιστοποιητικό δε θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επανέλαβε ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Φαίνεται ότι τόσο αυτή η τοποθέτηση όσο κυρίως ο χρόνος που μεσολάβησε από την αρχική κατάθεση της πρότασης έκανε πολλούς από τους ηγέτες να το ξανασκεφτούν με το χρόνο μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι να μετράει αντίστροφα.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπλεύσει με την κυβέρνηση σε αυτο το τόσο κρίσιμο ζήτημα, εθνικού ενδιαφέροντος. Ακόμα και πρόσφατα, στις 22 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κίνηση εντυπωσιασμού και μια «καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρόταση», υποστηρίζοντας ότι «το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας»...

Τι άραγε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που η πρόταση του Πρωθυπουργού υιοθετείται και προχωρά, ενώ όπως όλα δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υπάρχει μετά από λίγους μήνες ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών;

«Σταθερά για λόγους μιας μίζερης-τοξικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται, ως κασσάνδρες, πάντα απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας- εν προκειμένω του τουρισμού- και δυστυχώς γι’ αυτούς πάντα διαψεύδονται» απαντούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε επίσης