Πολιτική

Εισήγηση για ολικό lockdown - Επιφυλάξεις Μητσοτάκη

Δεν μοιάζει να έχει πειστεί ο πρωθυπουργός στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για lockdown τύπου Μαρτίου

mitsot_maska

Τις ακούει αλλά δεν τις υιοθετεί, τουλάχιστον προς ώρας. Αυτή είναι η εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις εισηγήσεις που έφταναν μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης από λομωξιολόγους περί ολικού lockdown τύπου Μαρτίου.

Όπως μεταδίδουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ο πρωθυπουργός ακούει με προσοχή όλους όσοι επιμένουν στην αναγκαιότητα λήψης εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως είχε συμβεί πριν από έναν χρόνο, εντούτοις δε μοιάζει να έχει πειστεί.

Βασική αιτία είναι η πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και η οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση θα λειτουργήσει απολύτως αρνητικά στην ψυχολογία της κοινωνίας. Η πρώτη λοιπόν προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να είναι αρνητική σε ένα καινούργιο αυστηρό lock down, όμως είναι βέβαιο ότι η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους επιστήμονες το πρωί της Τετάρτης θα είναι καθοριστική.

Η εκτίμηση πάντως του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι παρά την άνοδο των κρουσμάτων η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική και σημειώνουν ότι πίεση αυτή αντιμετωπίζεται, γεγονός που αποτυπώνεται στις καλές επιδημιολογικές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της.

Όλοι πάντως θεωρούν ότι η επιχείρηση «Ελευθερία», θα είναι αυτή που θα αποδειχθεί σωτήρια και καθοριστική των εξελίξεων. Είναι άλλωστε θέμα ωρών το σύνολο των εμβολιασμών να ανέλθει στο 1 εκατομμύριο.

Το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εκτελείται με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα -παρά τη πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού- ενώ η εκστρατεία γίνεται με διαφάνεια και πάντοτε με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των πολιτών.

Επίσης, είναι σταθερά ενεργός ένας μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης, ο οποίος έχει αναλύσει 1.266 συμβάντα ώστε να διαπιστώσει εάν συνδέονται με εμβολιασμό. Ενδεικτικά, έχουν καταγραφεί μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Δείτε επίσης