Πολιτική

Οι δέκα μέρες που θα κρίνουν το άνοιγμα ή όχι της αγοράς

Ορισμένοι αρχίζουν να θεωρούν ότι η 16η Μαρτίου αποτελεί σίγουρο παρελθόν και λόγος πλέον γίνεται για μια με δύο εβδομάδες μετά

trito_lockdown

Βαρόμετρο θα πρέπει να θεωρούνται οι επόμενες δέκα μέρες για το τί μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Παρότι σταθερή επιδίωξη του Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η επανεκκίνηση με κανόνες της οικονομικής δραστηριότητας , αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όλοι οι σχεδιασμοί πάνε πίσω.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και έχουν σημειώσει στο ημερολόγιο την 16η Μαρτίου, την επόμενη μέρα της Καθαρής Δευτέρας δηλαδή, ως το χρόνο από το οποίο θα μπορούσε να αρχίσει η επανεκκίνηση, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις με την έκρηξη των κρουσμάτων και της μεταδοτικότητα του ιού φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Η κακή αυτή εικόνα των τελευταίων ημερών δείχνει να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω σε ολόκληρη την προσπάθεια επαναφοράς και το βέβαιο είναι ότι εφόσον τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να καταγράφονται τότε προφανώς και ο σχεδιασμός θα πάει πίσω.

Ορισμένοι αρχίζουν να θεωρούν ότι η 16η Μαρτίου αποτελεί σίγουρο παρελθόν και λόγος πλέον γίνεται είτε για για την Δευτέρα 22 Μαρτίου ή ακόμα και για αργότερα τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνων των ημερών, τα οποία ελπίζεται ότι θα είναι καλύτερα.

Για αυτό οι επόμενες μέρες μέχρι και την επόμενη Παρασκευή θα κρίνουν πολλά σε σχέση με τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις.

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι τόσο η αύξηση των εμβολιασμών όσο και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα ενισχύσουν την προσπάθεια ανοίγματος της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας.

Αυτό πάντως που επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης στους στενούς του συνεργάτες είναι ότι θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες τα μέτρα να τηρηθούν πιστά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την σταδιακή απελευθέρωση.

Εάν δεν συμβεί τότε οι αυστηροί περιορισμοί θα μας συντροφεύσουν για αρκετό καιρό ακόμα, κάνοντας κακό και στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στα οικονομικά του κράτους.

Δείτε επίσης