Πολιτική

Διερευνητικές: Τι αναμένει η Αθήνα - Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Τουρκίας

Έμπειροι διπλωμάτες που συνομίλησαν με το vradini.gr τόνισαν ότι δεν περιμένουν καμία αλλαγή προς το καλύτερο στη στάση της Τουρκίας

simaiakia_elladatourkia

Η διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα σηματοδοτεί την προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανιστεί πρόθυμη για διάλογο και εξεύρεση λύσης στις ελληνοτουρκικές διαφορές ενόψει των βλέψεών της για επανασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδας.

Στις 25 και 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την πρόοδο της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και πληροφορίες, δεν αναμένεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Άγκυρα.

Η σύνοδος κορυφής θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τις πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Θεωρητικά πάντα, γιατί όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η Ευρώπη για άλλη μια φορά, θα φανεί γαλαντόμα στην Τουρκία μια και -μεταξύ άλλων- εκκρεμεί η αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Το επιχείρημα που προωθούν οι Γερμανοί κατά κύριοι λόγο, είναι ότι η Τουρκία συζητά με την Ελλάδα, και αναζητά λύσεις, και δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα εκτρέψουν πιθανόν αυτή τη διαδικασία.

Γενικώς το κλίμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν είναι ενθαρρυντικό για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, αφού πέρα από τις λεκτικές εκφράσεις στήριξης της Αθήνας, δεν υπάρχει πρόθεση για δράση που θα φέρει υπό πραγματική πίεση την Τουρκία.

Έμπειροι διπλωμάτες που συνομίλησαν με το vradini.gr τόνισαν ότι δεν περιμένουν καμία αλλαγή προς το καλύτερο στη στάση της Τουρκίας, αλλά αντίθετα αναμένουν αποφασιστική επιμονή στις διεκδικήσεις της. Με στόχο να φέρουν την Αθήνα σε δύσκολη θέση, και παράλληλα να εμφανιστούν στη διεθνή κοινότητα ως “θύματα των μαξιμαλιστικών θέσεων της Αθήνας”.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου -παρουσία του εκπροσώπου της Προεδρίας και πορτ παρόλ του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν- και ήταν επί της ουσίας μία συνάντηση καθαρά αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεισήμισι ώρες.

Όπως εξηγεί διπλωμάτης, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα κατά κύριο λόγο βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, αφού είχε προηγηθεί ένα “καυτό” εξάμηνο. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελλήνων διπλωματών δεν αναμένεται κάποια στροφή στις θέσεις που είχαν εκφραστεί τηλεγραφικά σχεδόν, κατά την προηγούμενη συνάντηση στην Πόλη.


Δείτε επίσης