Πολιτική

«Βαλβίδα εκτόνωσης» στην κοινωνία με τη σταδιακή άρση των περιορισμών

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για τις κυβερνητικές σκέψεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και για το ποια μέτρα εξετάζονται να χαλαρώσουν πρώτα

lockdown_warp

Με τα νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να κτυπάνε κόκκινο οι επιδημιολόγοι συνεδριάζουν την Παρασκευή με σκοπό να αφήσουν σταδιακά ελεύθερα κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα.

Η κυβέρνηση υπό το βάρος και των οικονομικών συνεπειών και βλέποντας άλλωστε και την ψυχολογική κούραση που έχει επέλθει στους πολίτες, θα συνδράμει προς την άποψη των ειδικών για σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στόχος είναι το σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα των καταστημάτων από τις 29 Μαρτίου ενώ υπάρχει η σκέψη να επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με κωδικό αριθμό 6.

Οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου είναι η σκέψη να ανοίξουν με πρώτα τα κομμωτήρια ενώ σε ότι αφορά το θέμα της εστίασης αυτά θα ανοίξουν περί τα μέσα Απριλίου μόνο για καταστήματα που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και με τους ανάλογους περιορισμούς στον αριθμό των πελατών.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα λιανεμπορίου θα γίνει με τον τρόπο που λειτουργούν τα super market σε ότι αφορά την είσοδο των πολιτών αλλά και με βάσει τον αριθμό που προβλέπει το κάθε κατάστημα. Για την εξυπηρέτηση θα υπάρχει νέος κωδικός αριθμός στο νέο sms 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τρείς ώρες και μόνο για μία φορά την ημέρα, θα υπάρχει δηλαδή κόφτης στο συγκεκριμένο μήνυμα.

Όλα αυτά γίνονται καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί βλέποντας σε πολλές περιοχές να καταστρατηγούνται τα μέτρα προφύλαξης είτε μέσω των κορωνοπάρτι που διοργανώνονται όσο και μέσα από άλλες εκδηλώσεις ιδίως σαν και αυτές που είδαμε παραμονή Καθαράς Δευτέρας και επειδή η μετάδοση του ιού είναι αναπόφευκτη , θα αποφασιστεί το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο ίδιο σημείο.

Η κυβέρνηση αλλάζει το σκεπτικό της και οργανώνει αντεπίθεση σκεπτόμενη όχι την απομόνωση πλέον των πολιτών αλλά την απομόνωση του ιού και για αυτό σχεδιάζει την να γίνονται καθημερινά χιλιάδες γρήγορα τεστ φτάνοντας ακόμη και τις 150 χιλιάδες rapid test με κόστος που θα αναλάβει το κράτος ύψους 10 εκ ευρώ που θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας προκαλεί έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και να ασχοληθεί με το δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων.

Ο ίδιος γράφει στο προσωπικό του λογαριασμό στο fb: «Παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον πέμπτο μήνα σε lockdown, η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι απελπιστική, ίσως στη χειρότερη στιγμή του από την αρχή της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά και την ίδια ώρα δεκάδες συμπολίτες μας περιμένουν εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι, περιμένοντας να βρεθεί κλίνη. Χιλιάδες χειρουργεία ακυρώνονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, που παραμένουν «covid free».

Και όλα αυτά γιατί ένα χρόνο μετά, ακόμη δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση και άρα καμία αξιόπιστη εικόνα για τη διασπορά του ιού.

Ακόμη δεν υπάρχει συνταγογράφηση στα τεστ.

Ακόμη συνεχίζονται οι δραματικές εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις, που μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε ακόμη δύσκολη ανηφόρα μπροστά μας στη μάχη με τον ιό, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στον ίδιο τον κοΜητσοτάκη.

Και να τον καλέσω -έστω και τώρα- να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και να ασχοληθεί με το δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων.

Να ξεχάσει, έστω για λίγο, το φανατισμό του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και να ασχοληθεί με τις ζωές και την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας».

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη: «Σε κάθε δύσκολη φάση της πανδημίας εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας κι εγκαλεί μονότονα την κυβέρνηση, που νυχθημερόν αγωνίζεται, όπως όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την οικοδόμηση άμυνας απέναντι στον ιό με το τείχος ανοσίας που χτίζουν οι εμβολιασμοί. Απέναντι σε κάθε μέτρο ο κ. Τσίπρας έχει ένα σταθερό «όχι».

Θα μπορούσε έστω μια φορά να συνδράμει την κοινή προσπάθεια, να συστήσει τήρηση των μέτρων, να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και της κόπωσης της κοινωνίας, αντί να κουνάει διαρκώς το δάχτυλο, αφού έχει υποκινήσει και υποστηρίξει εκδηλώσεις διασποράς του ιού.

Αντί να αναλάβει επιτέλους τον θεσμικό του ρόλο, να συμπεριφερθεί υπεύθυνα καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να συμβάλει έτσι στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας επιλέγει για άλλη μια φορά να ξεφύγει από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα με μικροκομματικές παρεμβάσεις.

Σε πείσμα της καταστροφολογίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δίνει και θα συνεχίσει να δίνει μαζί με όλους τους Έλληνες τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έξοδο από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια.

Δείτε επίσης