Πολιτική

Τσίπρας: Υγιής η αντίδραση στην αστυνομική βία

«Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση»

tsipras-open

«Μετά από 5 μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV.

«Το μοντέλο που ακολούθησαν πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε και θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει να αναλάβει την ευθύνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση». Σημείωσε ότι από τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινό υπουργό υγείας, «αλλά αρνήθηκε».

Σχετικά με το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε χτες να υπάρξει «για να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει», όπως είπε, τόνισε ότι η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών, όπως είπε.

Στο ερώτημα για το αν αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει η κυβερνητική δραστηριότητα απάντησε ότι «σε μία έκτακτη περίσταση θα έπρεπε να υπάρχουν προτεραιότητες». Για την «κατηγορία» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον κόσμο στις διαδηλώσεις απάντησε: «Αν οποιοδήποτε κόμμα, και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε την δυνατότητα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο με ένα νεύμα θα ήταν ένα κόμμα πολύ ισχυρό που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ήταν αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική βία… Όπου υπήρξαν ανά τον κόσμο φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις, το είδαμε στην Αμερική -όπου τις κινητοποιήσεις αγκάλιασαν οι δημοκρατικοί του Μπάιντεν- και την προηγούμενη εβδομάδα στην Αγγλία. Δεν μπορεί να βλέπει ο κόσμος τις αστυνομική βία ενάντια σε οικογενειάρχες που κάνουν βόλτα στην λιακάδα και να μην αντιδρούν». Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό: «Δεν ήταν μεμονωμένο αλλά ήταν δεκάδες. Λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες τι θα πει ο Τσίπρας για να βγει ή να μην βγει στον δρόμο…».

Στρατηγική υπεύθυνης πολιτικής δύναμης


Δείτε επίσης