Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Μαλλιά - κουβάρια» για το Ελληνικό

Διαφοροποίηση Φίλη - Δρίτσα

syriza

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ελληνικό δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στο εσωτερικό του κόμματος καθώς δεν συμφωνούν όλοι με την απόφαση της ηγεσίας.

Όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι για τους συντρόφους του, με την καταψήφιση των άρθρων που θεωρεί πως «ζημιώνουν το δημόσιο», το «ναι επί της αρχής» για Ομπρέλα και 53+ είναι κάτι που δεν καταπίνεται.

Παρά την κριτική που άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, παρά τη σφοδρή κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη και το παιχνίδι μπουλντόζα που του άφησε στο κοινοβούλιο ο Παύλος Πολάκης, τελικά το γεγονός ότι ψηφίζουν χέρι-χέρι το νομοσχέδιο, προκαλεί «αναφυλαξία» σε αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Το «ζήτημα Ελληνικό» είναι εξ ορισμού δίκοπο μαχαίρι για την Κουμουνδούρου. Αν ψήφιζε όχι, θα ήταν αντιμέτωπη με εύλογες κατηγορίες για «αντιεπενδυτική» πολιτική. Αν έκανε πλήρως αποδεκτό το νομοσχέδιο ως έχει, θα δεχόταν κριτική εξ αριστερών για μια επένδυση καταστροφική για το περιβάλλον κι επιζήμια για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Έτσι, με μια μεσοβέζικη λύση ο Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό δίνοντας γραμμή για «ναι επί της αρχής» με την καταψήφιση αρκετών άρθρων.

Την διαφοροποίηση του από την κεντρική θέση του κόμματος εξέφρασε ο βουλεύτής Α’ Αθήνας Νίκος Φίλης, δηλώνοντας πως δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με δήλωση του: «Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

Μέσα στην πανδημία, σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για τη ζωή, προτείνεται η επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που γεννά παρόμοιες κρίσεις, στη λατρεία των επενδύσεων χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρπακτική εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων. Φτάνοντας, μάλιστα, στην περίπτωση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ελληνικό, ακόμα και στον αποκλεισμό των κατοίκων των όμορων περιοχών και όλου του λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα. Στο διάγραμμα διανομής, προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές «μπανανίες».

Αυτή η προοπτική και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής.

Με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει.

Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων».

Απών από την ψηφοφορία για πολιτικούς λόγους ήταν ο Θοδωρής Δρίτσας

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που αντιλαμβάνονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικό παρελθόν, που κάποιοι επιμένουν να ξεχνούν, ωστόσο αναγνωρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «φορτώνεται» μια ευθύνη που δεν θα έπρεπε να του αντιστοιχεί και δεν έχει κανένα όφελος. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του πρώην βουλευτή Γιώργου Κυρίτση.

Δείτε επίσης