Πολιτική

Πάσχα: Δύσκολη η εξίσωση - Τα σενάρια για την άρση μετακινήσεων

Όλοι αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας της δεδομένης κόπωσης των πολιτών η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις εκείνες τις μέρες θα ήταν το κατάλληλο αντίδοτο

megaro_maximou

Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το αν θα επιτραπεί η μετάβαση στην ελληνική ύπαιθρο για να γιορταστεί το Πάσχα, η πραγματικότητα είναι ότι μέρα με την μέρα η τελική απόφαση έρχεται πιο κοντά.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας της δεδομένης κόπωσης των πολιτών η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις εκείνες τις μέρες θα ήταν το κατάλληλο αντίδοτο, όμως η σκληρή καθημερινότητα με την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό έχει αντίθετη άποψη.

Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα ουδείς εκτιμά (κυβέρνηση-λοιμωξιολόγοι) ότι μπορεί η όποια απαγόρευση να αποτελέσει παρελθόν.

Ή τουλάχιστον αυτό που φαίνεται είναι ότι τα πολύ υψηλά κρούσματα μεταθέτουν τον όποιο δημόσιο διάλογο για αργότερα.

Με την Κυριακή του Πάσχα να απέχει σχεδόν πέντε εβδομάδες από σήμερα, όλοι ελπίζουν η εικόνα της πανδημίας να αλλάξει προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει κάποιου είδους χαλάρωση της πασχαλινές μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία καλή εικόνα, όπου θα είναι δυνατή μια σωστή πρόβλεψη, οι ειδικοί θα έχουν σε δεκαπέντε μέρες. Λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τί τελικώς θα συμβεί.

Καλά πληροφορημένη πηγή τόνιζε ότι δε θα πρέπει να μας εκπλήξει η πιθανότητα τελικώς να μην οδηγηθούμε σε μία οριζόντια λύση για το Πάσχα.

Εξετάζονται λοιπόν μια σειρά σεναρίων:

  • Ενδέχεται να μην αποφασιστεί ένα γενικό απαγορευτικό αλλά να υπάρξει ένα μέτρο ανάλογο του επιδημιολογικού φορτίου κάθε νομού.
  • Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις σε νομούς με ίδιο φορτίο.
  • Eξετάζεται η διενέργεια ενός σελφ τεστ πριν από την εκδρομή, το οποίο θα μπορεί να είναι στη διάθεση των αρχών σε πιθανόν έλεγχο.
  • Θα μπορείς δηλαδή να ταξιδεύεις και στο εσωτερικό της χώρας με ένα αρνητικό σελφ τέστ, σενάριο που προφανώς και έχει αρκετά λειτουργικά κενά που θα πρέπει να διευθετηθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά την Κυριακή του Πάσχα άρα ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που οι μετακινήσεις επιτραπούν οι εκδρομείς θα πρέπει να παραμείνουν εντός σπιτιών. Στον γρίφο του Πάσχα ρόλο αναμένεται να παίξει και η στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων μέχρι την στιγμή που θα ληφθούν οι «πασχαλινές αποφάσεις».

Δείτε επίσης