Πολιτική

Μετακινήσεις: Τα εμβόλια «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό υπό προϋποθέσεις

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για την «Ανάσταση» στο χωριό και τη συμφωνία εμπιστοσύνης Μητσοτάκη για «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει»

embolio_koronoios

Συμφωνία εμπιστοσύνης ζήτησε από επιχειρηματίες και πολίτες ο πρωθυπουργός για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο ώστε ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει.

Κατά την χθεσινή του παρέμβαση στην εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί».

Πρόσθεσε δε ο πρωθυπουργός, πως «σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που συνεχίζονται. Και αυτό σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των οφειλών.

Αλλά και με μέτρα όπως η αποζημίωση και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Ένα πρόγραμμα που διαρκεί εδώ και 14 μήνες και θα φτάσει συνολικά τα 40 δισεκατομμύρια.

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας. Μοιράζομαι, όμως, και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους. Και, προπάντων, τη διάθεσή τους για ριζική αναμόρφωση του πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις.

Την «Ελλάδα 2.0», που στο επίκεντρό της έχει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και θα τις προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Αναφέρω ενδεικτικά την ενεργειακή αναβάθμιση που μειώνει το κόστος λειτουργίας. Την ενθάρρυνση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Και βέβαια, την εξειδίκευση, που θα τροφοδοτεί με δυναμικό καταρτισμένο και παραγωγικό».

Την ίδια ώρα με την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση η κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα αλλά και την οικονομική πίεση, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν τα ταξίδια από νομό σε νομό το Πάσχα, εφόσον δεν υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση. Εξαιρούνται οι επιβαρυμένες περιοχές.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη: «Εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες».

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης ωστόσο είναι να "τρέξουν" οι εμβολιασμοί για να ενισχυθεί μέχρι το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Την ερχόμενη παρασκευή σπάει το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών ενώ τον Απρίλιο προγραμματίζονται συνολικά 1,5 εκατ εμβολιασμοί. Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο υπολογίζεται να έχουν παραληφθεί 5,4 εκ. δόσεις έτσι ώστε η εστίαση και ο τουρισμός να ανοίξουν με ασφάλεια. Για μετά το Πάσχα πάει το άνοιγμα της εστίασης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανησυχία του για το ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και στην επιστήμη η χώρα δεν έχει κυβέρνηση είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη κάνοντας λόγο για εικόνα αλαλούμ.

Κριτική και από τον εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλο Χρηστίδη: «Η κυβέρνηση παριστάνει ότι παίρνει μέτρα, αλλά ουσιαστικά κάνει εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα», τονίζει.

Επικριτικά σχόλια διατυπώθηκαν και από το ΚΚΕ: «Σε αυτήν την πολιτική οφείλεται ότι ο λαός έμεινε και παραμένει εκτεθειμένος στη διασπορά του κορωνοϊού παρά τα διαδοχικά lockdown».

Βολές κατά του Τσίπρα από την Ελληνική λύση που αναφέρει ότι: «Η συνέντευξη του κύριου Τσίπρα επιβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι σύντομα θα έχουμε εκλογές και συγκυβέρνηση».

Δείτε επίσης