Πολιτική

Εργασιακά και πανδημία ανάβουν «φωτιά» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη περί κατάργησης ή όχι του οκταώρου

sin_ergasia

Νέα σκληρή μάχη αναμένεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που αλλάζει τα έως τώρα εργασιακά δεδομένα στο χώρο δουλειάς, σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Βασικές αλλαγές είναι οι ώρες εργασίας το οκτάωρο. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για το αν καταργείται το οκτάωρο, έδωσε την εξής απάντηση:

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας. Απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος».

Όλα αυτά προκαλούν ήδη την αντίδραση της αντιπολίτευσης συνολικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι «βούτυρο» στο ψωμί του. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.

«Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη. Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε ο υπουργός εργασίας Κ. Χατζηδάκης τονίζοντας: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ψέματα, επιτίθενται με fake news φυσικά, στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας. Επιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο:

Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές. Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού. Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών. Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους».

Την ίδια ώρα ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που ξεπέρασε τις 4000 προκαλεί και νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό της ενόψει του Πάσχα.

Από τη μία θέλει να κερδίσει χρόνο και για αυτό οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες σε ότι αφορά το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Το υπουργείο ανάπτυξης εισηγείται την Παρασκευή το άνοιγμα πολυκαταστημάτων, των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και φροντιστηρίων.

Η μέθοδος click in shop και click inside δεν διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και για αυτό το υπουργείο ανάπτυξης σκέφτεται να εισηγηθεί το άνοιγμα των Καταστημάτων χωρίς παρόμοιους περιορισμούς.

Δείτε επίσης