Πολιτική

Πελώνη: Η αξιοπιστία των self test είναι υψηλή και κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μέθοδος πρόληψης

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο

Πελώνη: Η αξιοπιστία των self test είναι υψηλή και κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μέθοδος πρόληψης

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρατηρείται ωστόσο στις περισσότερες περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων. Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι κι ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση», υπογράμμισε παράλληλα.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «είναι μία θετική εξέλιξη αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη. Όλα δείχνουν όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Στην πορεία αυτή έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο: σύμμαχοί μας είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σ' έναν ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «για το σκοπό αυτό συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων σε επίπεδο πληθυσμού. Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας -και ειδικότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν».

Και πρόσθεσε: «ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου».

Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα self test σε εργαζόμενους επισημαίνοντας ότι «από την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων».

Τόνισε πως «υποχρεωτική επίσης είναι η χρήση για τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Δήμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας μια φορά την εβδομάδα. Όσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα από το τεστ στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Και η κ. Πελώνη εξήγησε πως «αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει στο σπίτι του σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του».

Είπε επίσης ότι «οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών».

Και σημείωσε: «ότι -σύμφωνα με τους ειδικούς- η αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών test είναι υψηλή και ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ήδη, άλλωστε, χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό τονίζοντας: «Θετική εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση. Επανέλαβαν μάλιστα την δέσμευση των 27 να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα».

Και έκλεισε λέγοντας: «επισημαίνω ότι σήμερα υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, και την υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας».

«Η ελληνική πλευρά επιδιώκει αποκλιμάκωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εμπέδωση θετικού κλίματος. Η συγκεκριμένη συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει και εμείς θα προβάλλουμε τις θέσεις για όλα τα ζητήματα. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου και πηγαίνουμε βήμα προς βήμα και επιδιώκουμε να εμπεδώνουμε ένα καλό κλίμα και παγίως ζητάμε αποχή της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες. Μία τέτοια συνάντηση (ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν) θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», απήντησε ερωτηθείσα σχετικώς η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση, μάλιστα, κατά πόσον η Αθήνα εκλαμβάνει ως προκλητική ενέργεια τη μετάβαση Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα μετά το σημερινό του ραντεβού με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η κ. Πελώνη αν και διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, σημείωσε ότι προφανώς γίνεται εν όψει της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό» και υπενθύμισε την πάγια θέση Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του πολιτικού προβλήματος μέσω διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις γύρω από τη Λιβύη, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι οι θέσεις Ελλάδος και Τουρκίας είναι γνωστές και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα και Τρίπολη επανεκκινούν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών, όπως προέκυψε μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohammed al - Menfi.

«Δεν είναι της παρούσης τι θα γίνει το Πάσχα»


«Γνωρίζω την αγωνία όλων για το τι θα γίνει το Πάσχα, όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός, ωστόσο αυτό δεν είναι της παρούσης. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και όταν έλθει η ώρα θα αποφασίσουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει», επεσήμανε η Αριστοτελία Πελώνη κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχουν νεότερα για πιθανή άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις εν όψει της εορτής του Πάσχα. Όπως σημείωσε για την συγκεκριμένη απόφαση όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σημαντικοί, καθώς η πανδημία δεν είναι μονοδιάστατη. Αναφορικά με περιπτώσεις αρνητών των self tests, η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη λογική και στην ατομική και κοινωνική ευθύνη ως μέσο προστασίας του εαυτού μας και των άλλων, όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Επεσήμανε, δε, ότι βάσει της ισχύουσας προτεραιοποίησης, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα διατεθούν σε πρώτη φάση στις παραγωγικές ηλικίες έως τα 67 έτη και ακολούθως στις ομάδες των 67 και πάνω, ενώ εκτίμησε πως από Δευτέρα θα διατίθενται σε επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες συνολικά αριθμούν 930.00 εργαζόμενους.

«Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς, που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες»


Ύστερα από πολλές ερωτήσεις κατά πόσον η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες, η Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για μίνι πολιτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, που αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Υπογράμμισε, δε, πως οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας - δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό - θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, ενώ υπενθύμισε ευκαιρίας δοθείσης ότι «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική εκστρατεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κατά τον Ιούνιο αναμένονται στην χώρα μας οι επιπρόσθετες 1,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και σημείωσε ότι ημερησίως γίνονται πλέον 55.000 και περισσότεροι εμβολιασμοί.

Τόνισε, δε πως οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων. Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκου και αναμένει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

«Να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Αποδήμους γιατί δεν υπερψηφίζει την κυβερνητική πρόταση»


Ερωτηθείσα σχετικώς, η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει στη Βουλή και να τοποθετηθεί σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Αποδήμων σημειώνοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, καθώς βάσει αυτής, η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό δεν προσμετρείται στο τελικό αποτέλεσμα». Η Αριστοτελία Πελώνη κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τους Αποδήμους γιατί δεν ψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης.

Μείζον ζήτημα οι καταγγελίες Κοντονή


«Είναι μείζον ζήτημα τα όσα καταγγέλλει ο κ. Κοντονής και ακόμη πιο μείζον είναι η σιωπή του κ. Τσίπρα και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποδομήσει. Πρόκειται για τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να σπάσει τη σιωπή του και να απαντήσει και στις καταγγελίες για μετάθεση των εκλογών του 2019. Ποιος ο λόγος και τι το τόσο πιεστικό, ώστε χρειάστηκε να μετατεθούν οι εκλογές του 2019;» διερωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το θέμα των καταγγελιών του Σταύρου Κοντονή σχετικά με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση παραμονές των εθνικών εκλογών.

Τέλος, σε ερώτηση για παλαιότερες αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε: «Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή σχολίαζα σε άλλο πλαίσιο με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα, ούσα εργαζόμενη σε εφημερίδα; Ή εγκαλούμαι επειδή δεν έσβησα τα συγκεκριμένα tweets, όπως κάνουν άλλοι, όταν εισέρχονται στην πολιτική; η τακτική της τυμβωρυχίας στο διαδίκτυο εν είδει Ιεράς Εξέτασης είναι φθηνή και δείχνει την απελπισία κάποιων».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Τόμπρα στο πλαίσιο της προανακριτικής κατά του πρώην Υπουργού, Νίκου Παππά η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν έχει προλάβει να δει τα εν λόγω στοιχεία επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση, που διερευνά η Βουλή πως περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει.

Δείτε επίσης