Πολιτική

Πάσχα: Οι συζητήσεις για τις μετακινήσεις - Τα «όπλα» Μητσοτάκη για άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας

Ο Βαγγέλης Γιακουμής γράφει στο vradini.gr για τις τελευταίες συζητήσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα και το μήνυμα Μητσοτάκη για τις κυβερνητικές κινήσεις από εδώ και πέρα

diodia

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα καθορίσουν εάν θα πάμε στο χωριό καθώς το Πάσχα πλησιάζει και με την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, ενώ στη «μάχη» μπαίνουν για τα καλά και τα self tests που επεκτείνονται για εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με το STAR, το Πάσχα στο χωριό αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, με την κυβέρνηση θέτει τους κανόνες για μια ασφαλή και συντεταγμένη έξοδο.

Αυτή περιλαμβάνει την αναχώρηση προς την επαρχία με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) από 48 έως 72 ώρες πριν το ταξίδι και την επιστροφή με υποχρεωτικό self test, το οποίο γίνεται υποχρεωτικό για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά, εστίαση, μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίας τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων θα είναι ελεύθεροι όσον αφορά τις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Ανάσταση στις εκκλησίες


Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα.Η ΔΙΣ με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας, ζητά να αυξηθούν οι πιστοί στους ναούς και συγκεκριμένα, ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα όπως και να διατηρηθεί η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τo MEGA, ζητείται αλλαγή του μέγιστου ορίου πιστών στους ναούς, από 20 σε 100. Το αίτημα αυτό αφορά τους ναούς, ο οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 1.500 τ.μ.

H Ιερά Σύνοδος θέλει τους πιστούς να παραμένουν στους προαύλιους χώρους και στις πλατείες των ναών, ενώ κληρικοί και προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Τα «όπλα» Μητσοτάκη για το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας


Μηνύματα εντός και εκτός κόμματος αλλά και προς υπουργούς έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.

Κυρίαρχο εκτός της πανδημίας είναι οι οικονομικές συνέπειες που προκαλεί ο κορωνοϊός και τόνισε ότι απαιτούνται αργά βήματα στο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας έτσι ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια στο Πάσχα και στο καλοκαίρι.

Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση και για αυτό το λόγο για να μην γίνεται θολό το μήνυμα είπε προς τους βουλευτές του και τα κυβερνητικά στελέχη να μην κάνουν πρόωρες εκτιμήσεις. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα ότι δεν πρέπει να γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις «για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Τα «όπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της πανδημίας αναμφίβολα είναι τα self test και τα εμβόλια για αυτό και ζήτησε να υπάρξει υπευθυνότητα έτσι ώστε και να προστατευτεί η δημόσια υγεία αλλά και να ανοίξει η οικονομία:

«Τα self-test δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για απερίσκεπτη συμπεριφορά, γιατί χωρίς επιφυλακή, ένα τεστ το οποίο είναι αρνητικό σήμερα, μπορεί να είναι θετικό αύριο» ενώ σημείωσε ακόμη λέγοντας πως «Έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας».

Στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι «Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφασίσει τίποτα και οι υπουργοί απλά παραληρούν ανεύθυνα κάθε μέρα στα κανάλια. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται εντελώς άβουλος και ανίκανος να ελέγξει, εκτός από την πανδημία, ακόμα και την ίδια την κυβέρνησή του».

Το Κίνημα Αλλαγής, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση: «Μεταφέρει τώρα τις ευθύνες αποκλειστικά στους πολίτες. Πάρτε τα self-tests και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης: Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει ότι «Τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και να γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ».

Πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και για τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, εμφανίζεται ως προστάτης των τάξεων που αφαίμαξε» για να απαντήσουν από την Κουμουνδούρου ο εκπρόσωπος τύπου ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατέθεσε μια συγκεκριμένη, άμεσα υλοποιήσιμη και κοστολογημένη πρόταση. Ο κ. Μητσοτάκης θα μας πει ποιο είναι το κόστος της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας;».

Δείτε επίσης