Πολιτική

Πάσχα: Τα μέτρα χαλάρωσης που συζητά το Μαξίμου - Απομακρύνεται η έξοδος στα χωριά

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει η κοινωνία που επιζητά το πατροπαράδοτο «Πάσχα στο χωριό»

pasxa

Στοχευμένες κινήσεις επεξεργάζεται για το Πάσχα το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προσφέρει στους ήδη «ταλαιπωρημένους» πολίτες, μια μικρή ανάσα χαλάρωσης εξαιτίας του γενικού «όχι» στις μετακινήσεις που προετοιμάζεται να πει στην άρση των μετακινήσεων την πασχαλινή περίοδο.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει η κοινωνία που επιζητά το πατροπαράδοτο «Πάσχα στο χωριό».

Στο πλαίσιο αυτό συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζοντας ορισμένα σενάρια τα οποία προφανώς και θα πρέπει να εγκρίνουν και οι επιστήμονες. Όλα αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, το αργότερΟ μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Χωρίς λοιπόν ακόμα να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, η κυβέρνηση:

  • Tη χαλάρωση, κατά μία ίσως και δύο ώρες, της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η απαγόρευση να ισχύει από τις 22.00 ή τις 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνία για να νιώσει περισσότερη ελευθερία, μειώνοντας την πιθανότητα συναθροίσεων.
  • Την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα, κάτι που ήδη έχει συζητηθεί στην επιτροπή των επιστημόνων και είχε μεταφερθεί για μελλοντική εφαρμογή.
  • Την αναπροσαρμογή των απαγορευτικών όρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναφορικά με τις συναθροίσεις στα σπίτια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έγιναν πέρσι (εννέα ή δέκα άτομα). Ψήσιμο στο σπίτι με γνωστές παρέες, ακόμα καλύτερο σε εξωτερικό χώρο, θα αποτελέσει πιθανόν την πρόταση της κυβέρνησης για το φετινό Πάσχα.
  • Την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους. Συζητείται να γίνουν οι ακολουθίες του επιταφίου και της Ανάστασης μόνο στον προαύλιο χώρο και όχι στο εσωτερικό των ναών και πάντως νωρίτερα από τα μεσάνυχτα (η αναστάσιμη ακολουθία).

Ήδη πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας για τα συγκεκριμένα ζητήματα και το πώς τελικώς θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες απασχολεί την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου σήμερα και αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης