Πολιτική

ΚΥΣΕΑ: Επιτέλους δημιουργείται ενιαίο κέντρο διοίκησης των ενοποιημένων Ειδικών Δυνάμεων

Προβλέπεται δημιουργία αυτοδιοίκητων Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες

kysea

Αλλάζει ριζικά η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, και υιοθετεί πλήρως την εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Φλώρος και προβλέπει δημιουργία αυτοδιοίκητων Ειδικών Δυνάμεων προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες και ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές.

Επικεφαλής του νέου σχηματισμού των Ειδικών Δυνάμεων που θα περιλαμβάνει επίλεκτα τμήματα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι ο αντιστράτηγος Τσιτσικώστας.

Ο σχηματισμός θα περιλαμβάνει τις Καταδρομές με όλες τις εκδοχές τους (αλεξιπτωτιστές, αλπινιστές, Πεζοναύτες και ΛΟΚ) καθώς και τους βατραχανθρώπους από το Πολεμικό Ναυτικό.

Θα διαθέτει δηλαδή μοίρες αμφίβιων καταδρομών, μονάδες καταδρομών και ελικόπτερα.

Η νέα Διοίκηση υπό τον αντιστράτηγο Τζιτσικώστα θα υπάγεται απ’ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται.

Στο σχέδιο της νέας δομής δυνάμεων προβλέπεται επίσης η ενίσχυση του ναυστάθμου Κρήτης ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει ικανό αριθμό πλοίων που θα επιχειρούν έγκαιρα ενδεχόμενες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως εξηγούν στο vradini.gr στρατιωτικές πηγές, με τη νέα δομή το Πολεμικό Ναυτικό, πέραν του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας, αποκτά ένα δεύτερο κέντρο διοίκησης του Στόλου του.

Να σημειωθεί ότι τον Ναύσταθμο της Κρήτης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν ως βάση οι νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων που πρόκειται να αποκτήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό.

Το σχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων το συνέλαβε παλαιότερα ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, και το επεξεργάστηκε με τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τότε αρχηγό Στρατιάς στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μετά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη από το υπουργείο Άμυνας, το σχέδιο αδρανοποιήθηκε αφού η ηγεσία ήθελε να ενημερωθεί πλήρως για όλες τις εκδοχές του, και μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ από τον κ. Φλώρο, μπήκε ξανά σε λειτουργία.

Ο κ. Φλώρος προέρχεται από τις Καταδρομές και ο κ. Αποστολάκης από τα ΟΥΚ, κάτι που διευκόλυνε αμφότερους να συλλάβουν το σχέδιο ενοποίησης τους. Συνομιλητές του αναφέρουν ότι και οι δυο έζησαν από πολύ κοντά καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα διαχειρίσιμες εάν υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης το οποίο θα διακρινόταν από συναντίληψη μεταξύ αυτού και των υφισταμένων του. Και το λέμε πολύ κομψά διότι η πηγή μας, το είπε με πιο σκληρά λόγια και μάλιστα ανέφερε παραδείγματα σε ασκήσεις που δεν λειτούργησαν όλα όπως έπρεπε…

Δείτε επίσης