Πολιτική

Πρόταση Μηταράκη για ενεργοποίηση της Frontex και εκτός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων

Τη διατύπωσε στην Υπουργική Σύνοδο της Λισαβόνας

mitarakis
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διατύπωσε πρόταση ενεργοποίησης της Frontex και εκτός των χωρικών υδάτων της Ευρώπης, προκειμένου να προλαμβάνεται η διακίνηση μεταναστών, κατά την Υπουργική Σύνοδο της Λισαβόνας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην παρέμβασή του ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη επέκτασης των δράσεων της Frontex σε τρίτες χώρες καθώς και την παροχή στήριξης τους, με σκοπό την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στις διήμερες συζητήσεις της Συνόδου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες καταγωγής και διακίνησης, στην προώθηση των νόμιμων μεταναστευτικών οδών καθώς και στην ενίσχυση των μηχανισμών αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης μέσω της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για την Ελλάδα, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα και σε αυτήν την κατεύθυνση προτείναμε την ενεργοποίηση της Frontex εκτός των χωρικών υδάτων της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουν να διακόψουν αποτελεσματικά τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης