Πολιτική

Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης μιας διεθνούς συνόδου για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου

donmez
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε τις προκλητικές πάγιες θέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στο Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξη του στο δίκτυο Α Haber. Ο υπουργός εξήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο Ντονμέζ υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές η Τουρκία έχει «δικαιώματα και συμφέροντα» όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Όπως γνωρίζετε εμείς στην Μεσόγειο τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε 8 βαθιές γεωτρήσεις. Οι τρεις σε πεδία που μας παραχώρησε η "ΤΔΒΚ" και οι άλλες πέντε σε περιοχές της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς από την αρχή λέμε το εξής. Πώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εμείς σε εκείνες τις περιοχές έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα υποχωρήσει, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης μιας διεθνούς συνόδου για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά με το Καστελόριζο, ο υπουργός επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις ότι το νησί δεν διαθέτει ΑΟΖ και πως υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που δικαιώνουν την Τουρκία, αποφεύγοντας ωστόσο να ζητήσει κοινή προσφυγή

Δείτε επίσης