Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Μήνυμα προς Τουρκία από το Ριάντ ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Η Τουρκία αφενός επιχειρεί να δείξει την εικόνα ενός συνεργάσιμου συνομιλητή και αφετέρου εξακολουθεί να προχωρά σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου

floros_saudi
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ένα σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν Ελλάδα και Σ. Αραβία από το Ριάντ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία ανταποδίδοντας την επίσημη επίσκεψη του ομολόγου του τον Μάρτιο του 2021, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών, συζήτησε εκτενώς την διεύρυνση της συμμαχίας των δυο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπως αντίστοιχα ήταν και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια περίοδο, στην Σαουδική Αραβία θα βρίσκονται προσωπικό και 4 αεροσκάφη F-16 για τη διεξαγωγή της Άσκησης Falcon Eye-2, δραστηριότητα που εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών.

Εκεί σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα εκτελεστούν σενάρια προσομοίωσης κατά μονάδων επιφανείας και αντιαεροπορική άμυνας με την συνεργασία μονάδων επιφανείας του πολεμικού ναυτικού.

Η συμμαχία αυτών των χωρών επιδιώκει να σχηματίσει μια περιφερειακή ζώνη που θα περιορίζει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας και θα την αναγκάζει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Το Ριάντ διαβλέπει έναν άμεσο και μεγάλο κίνδυνο στις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλλει την Γαλάζια Πατρίδα, η οποία “γκριζάρει” και τα δικά τους συμφέροντα.

Το μήνυμα της Σ. Αραβίας


Δείτε επίσης