Πολιτική

Θετική αποτίμηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο - Η στάση της Αιγύπτου απέναντι στην Τουρκία

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, που μίλησαν στο vradini.gr ο Σίσι, γνωρίζει ότι το «βαθύ κράτος» του Καΐρου, δεν είναι εναντίον της Τουρκίας

mitsot_kairo

Δεκτά με πολύ ευμενή σχόλια έγιναν από τα αιγυπτιακά ΜΜΕ τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο, και της συνάντησης του με τον Αλ Σίσι, αλλά παράλληλα αντιμετώπισαν πολύ προσεκτικά το θέμα της διαφοράς Αιγύπτου με την Τουρκία.

«Η κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Δευτέρα, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη ανησυχία για τον τουρκικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν πολλά αιγυπτιακά δημοσιεύματα, αλλά αναφερόμενα στις δηλώσεις των δύο ηγετών, υπαινίχθηκαν μόνο αυτά που θεωρούσαν σημαντική απειλή για τις δύο χώρες για στρατηγικούς και ιστορικούς λόγους.

Επισήμαναν ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος απέφυγε την άμεση αναφορά στην Τουρκία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, η οποία δείχνει ότι η Αίγυπτος, αν και βλέπει στην Άγκυρα έναν μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο, δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσει και περιμένει ευρύτερες πολιτικές και περιφερειακές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, που μίλησαν στο vradini.gr ο Σίσι, γνωρίζει ότι το «βαθύ κράτος» του Καΐρου, δεν είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά για την ώρα τηρεί στάση αναμονής.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος, έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Ερντογάν και όχι με την Τουρκία, λόγω της στάση του τούρκου προέδρου απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία υπονομεύει και Πολέμα τον Σίσι, επιδιώκοντας την ανατροπή του. Αν και το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει κάνει βήματα προσέγγισης, περιορίζοντας τις δραστηριότητες της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» που έχει βρει άσυλο και καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως εκτιμούν οι έμπειροι διπλωμάτες, εάν στην Τουρκία αλλάξει το πρόσωπο του ηγέτη, τότε η Αίγυπτος δεν θα είναι αρνητική απέναντι στην Άγκυρα. Υπό αυτή την έννοια, η συμμαχία της Αθήνας με το Κάϊρο, έχει μεν καλές βάσεις, αλλά απαιτούνται σταθερές οι οποίες θα δημιουργηθούν μόνο εάν οι δυο χώρες συνεργαστούν σε οικονομικά πρότζεκτ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο Σίσι σύμφωνα με τις αραβικές πηγές τόνισε τη δέσμευσή του για κυριαρχία στα χωρικά ύδατα και την επιθυμία του να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και να αναπτύξει την υπάρχουσα συνεργασία στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού με την Κύπρο, προκειμένου να επιτύχει κοινά συμφέροντα και στόχους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι Άραβες αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις των περιφερειακών αξιωματούχων, ιδίως εκείνων που προέρχονται από την Αίγυπτο, σχετικά με τον τουρκικό ρόλο παρέμειναν καθαρά ρητορικές, καθώς δεν πίεσαν την Άγκυρα να υποχωρήσει από τις αυξανόμενες επιθετικές ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο και αποφεύγοντας τις αμφισβητούμενες περιοχές, ούτε επιδίωκαν να την αναγκάσουν να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους μισθοφόρους που έφερε στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα αραβικά ΜΜΕ οι Τούρκοι επιβάλλουν τώρα την παρουσία τους στη Λιβύη ως τετελεσμένο γεγονός και ανώτεροι αξιωματούχοι πραγματοποιούν επισκέψεις στην Τρίπολη χωρίς να ενημερώσουν τοπικά ή διεθνή κόμματα, σαν να ήταν η πρωτεύουσα της Λιβύης μια τουρκική επαρχία.

Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αφθονία των δηλώσεων και η ένταση των διπλωματικών κινήσεων δεν υποκαθιστούν πρακτικά αποτελέσματα επιτόπου, ειδικά όταν δεν υποχρεώνουν τον αντίπαλο να επανεξετάσει τις πολιτικές του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλ-Οράμπι δήλωσε στο "The Arab Weekly" ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη σχέση της Αιγύπτου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, διότι η προσέγγιση με αυτές τις χώρες έχει μεγάλη στρατηγική σημασία τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την Τουρκία αλλά και για την περιοχή.

Ο Οράμπι εξήγησε ότι το πρόβλημα της Τουρκίας έγκειται στην πεποίθηση ότι η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιτύχει στρατηγικές διεισδύσεις για την Άγκυρα και θα της επιτρέψει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών, αλλάζοντας τις περιφερειακές της προσεγγίσεις.

Τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει στις εξελίξεις στην περιοχή να επηρεάσουν τις σχέσεις της με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κάιρο θα επιδιώξει στο εγγύς μέλλον για να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εν κατακλείδι εκτιμάται ότι Αίγυπτος -Ελλάδα-Κύπρος θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στο μέλλον, αφού πεποίθηση των Αιγυπτίων αξιωματούχων, είναι ότι η Τουρκία τελικά δεν θα αποχωρήσει στρατιωτικά από τη Λιβύη, τουλάχιστον σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε επίσης