Πολιτική

Ερντογάν: Δίνει εξετάσεις στα Κατεχόμενα

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο ψευδοκράτος, ανήμερα της επετείου της εισβολής, θα αποδείξει αν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει όντως να ρίξει τους τόνους

erdogan

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική πλευρά, αφού η Αθήνα επιθυμεί ήπιους τόνους, ώστε να προωθήσει την ατζέντα επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία.

Η Άγκυρα, ως γνωστό, έχει εξαγγείλει πως ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της εισβολής, θα ανακοινώσει νέες αποφάσεις, που θα είναι, όπως είπε ο ίδιος, «διεθνούς ενδιαφέροντος». 

Η ελληνική πλευρά φοβάται πως ο Ερντογάν θα συνδέσει την παρουσία του στα Κατεχόμενα με νέα τετελεσμένα, τα οποία δεν θα συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται για εξομάλυνση των σχέσεων και εδραίωση ήπιων τόνων.

«Η επίσκεψη του Ερντογάν δεν βοηθάει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων, ούτε το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πετυχημένη συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με τα εξωτερικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σταλεί, υπογείως, μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο από την Αθήνα, ώστε να μην δημιουργήσει εμπόδια στο διάλογο που φαίνεται να ξεκίνησε μεταξύ του ιδίου και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω των στενών συνεργατών τους Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένης Σουρανή. 

Η τοποθέτηση της Σουρανή στην πρεσβεία μας στη Ρώμη, δημιουργεί κάποια προβλήματα αφού η εν λόγω διπλωμάτης αποτελεί ισχυρό παίκτη στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για προσέγγιση με την Τουρκία. Πάντως, χρόνος υπάρχει, καθώς η Σουρανή θα μεταβεί στη Ρώμη πιθανότατα την προσεχή άνοιξη, και το διάστημα που μεσολαβεί είναι αρκετό ώστε να δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις, αλλά και να ενημερωθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί.

Επίσης, μέσω Βρυξελλών εστάλησαν παρόμοια μηνύματα, ώστε ο Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει τις «κορόνες» που θα προκαλούσαν και θα έφερναν σε δύσκολη θέση τους θιασώτες του απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος θα «δώσει ένα δωράκι στους ακραίους συμμάχους του» προχωρώντας σε ανακοινώσεις που αφορούν τα Βαρώσια και την Αμμόχωστο, ώστε να κατευνάσει το τμήμα εκείνο της κοινής γνώμης που τον θεωρεί… υποχωρητικό.

Και πληροφορίες από Έλληνες διπλωμάτες αναφέρουν ότι «η Ευρώπη δεν θα ρίξει ούτε ένα δάκρυ», υπονοώντας ότι η Κύπρος έχει μόνο την Ελλάδα στο πλάι της. Και αυτό, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους, «δεν είναι και τόσο βέβαιο», αφού στη Λευκωσία υπάρχει η εντύπωση ότι η Αθήνα έχει αφαιρέσει το Κυπριακό από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Αυτή, πάντως, περιλαμβάνει μία σειρά δύσκολων ζητημάτων, τα οποία πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς τη Χάγη, εάν και εφόσον βρεθεί μία κοινή φόρμουλα και υπογραφεί το απαραίτητο συνυποσχετικό. Περιλαμβάνει όμως, και μία σειρά οικονομικών ζητημάτων τα οποία τα χειρίζεται εν λευκώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη αφού θετικά εκφράστηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την αξιολόγηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και την προώθηση της θετικής ατζέντας στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Τουρκία αναμένει από την Ε.Ε. την προώθηση της θετικής ατζέντας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό (η Τουρκία θα λάβει 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ε.Ε.), την επαναδιαπραγμάτευση της τελωνειακής ένωσης και τον Τουρισμό.

Για την Άγκυρα «αγκάθι» παραμένει μόνο το Κυπριακό, το οποίο επιχειρεί παγίως να το θέσει εκτός πλαισίου των ευρωτουρκικών θέσεων.

NAVTEX διαρκείας


Δείτε επίσης