Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τατάρ: «Ξεχάστε τη λύση των δύο κρατών»

Η Αθήνα ξέρει ότι η Άγκυρα μπλοφάρει στο κυπριακό και πως έχει απώτερο στόχο τη Συνομοσπονδία ή μία χαλαρή Ομοσπονδία

mitsot_tartart

Η τυχαία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στις Βρυξέλλες –ενόψει της αναμονής για τον διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ–σημαδεύτηκε από την ξεκάθαρη προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον συνομιλητή του να ξεχάσει την επιλογή των δύο ξεχωριστών κρατών. Ένδειξη του ότι η Ελλάδα θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στην αποτροπή αυτής της εξέλιξης που δείχνουν να επιθυμούν οι Τούρκοι.

Όμως η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι η τουρκική - τουρκοκυπριακή πλευρά μπλοφάρει όταν μιλάει για δύο κράτη.

«Ανέκαθεν οι Τούρκοι ζητούσαν δέκα για να πάρουν τα πέντε που θέλουν πραγματικά, και στο τέλος να δηλώνουν και “ριγμένοι”» ανέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής» κορυφαίος πρώην αξιωματούχος του Υπ.Εξ.

Στο Υπ.Εξ. αναμένουν από τον Ταγίπ Ερντογάν να αναφερθεί εκ νέου στην «ανάγκη διχοτόμησης» της Κύπρου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΒτΚ», αυτό που ζητούν οι Τούρκοι είναι «να μπορούν να ελέγχουν το νησί, και δια μέσω αυτού να ασκούν έλεγχο στην περιοχή, αλλά και να βάλουν πόδι στην Ε.Ε.».

Αυτός είναι ο τελικός στόχος της Άγκυρας, και έμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν ότι απώτερος στόχος των Τούρκων είναι η Συνομοσπονδία ή μία χαλαρή Ομοσπονδία –για να μπορεί να τη δικαιολογήσει και ο Αναστασιάδης– ώστε αφενός να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και προνόμια των Βρυξελλών, και αφετέρου να ελέγχουν το κυπριακό κράτος.

Κορυφαίος παράγοντας που διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια, εκτιμά ότι στόχος της Άγκυρας είναι μία επί της ουσίας Συνομοσπονδία, που μπορεί να «βαφτιστεί» Ομοσπονδία, για να ελέγχουν την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κύπρου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το ιδανικό άλλοθι για την Ε.Ε. για να προχωρήσει σε κατάργηση του βέτο, που τόσο επιθυμούν τα ισχυρά κράτη εδώ και καιρό…

Υπάρχει όμως και η άποψη ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν δύο κράτη αλλά Συνομοσπονδία δύο κρατών, ώστε αυτή η Συνομοσπονδία να μπει στην Ε.Ε. και μετά η ΤΔΒΚ να αποσυρθεί όπως έγινε με την Τσεχοσλοβακία (Τσεχία, Σλοβακία), ώστε μέσω της ΤΔΒΚ η Τουρκία να έχει ψήφο και βέτο στην Ε.Ε.

Κάτι που, όμως, δεν φαίνεται να περνάει από την Ε.Ε., η οποία έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα και στον κατοχικό ηγέτη Τατάρ, πως στην περίπτωση δύο κρατών, η Ε.Ε. θα αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα την επέτειο της εισβολής στο νησί, και βρίσκεται σε εξέλιξη μία υπόγεια διαδικασία από τον ΟΗΕ, που το φθινόπωρο θα λάβει σάρκα και οστά, για μία τελευταία προσπάθεια επίλυσης.

Η τελευταία άτυπη Πενταμερής έδειξε ότι υπάρχουν φαινομενικά αξεπέραστα εμπόδια, που έχουν να κάνουν με την αδιαλλαξία των Τούρκων και του «αχυράνθρωπού» τους Τατάρ, αλλά ο ΟΗΕ θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη χώρος για μία προσπάθεια. Γι’ αυτό ανέλαβε να ορίσει νέο ειδικό αντιπρόσωπο στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναζήτηση κοινού εδάφους, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και να πάρει μία πιο σοβαρή τροπή, όπως είπε στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΟΗΕ. Πρόταση που ο Ερσίν Τατάρ –ενώ απέρριπτε μέχρι τώρα– είπε ότι η τ/κ πλευρά θα την αξιολογήσει.

«Εάν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθούν οι Τούρκοι δυο κράτη, τότε θα υπήρχαν εξελίξεις πολύ νωρίτερα όταν το πρότεινε ο Νίκος Αναστασιάδης στον Τσαβούσογλου», αναφέρει στη «Βραδυνή της Κυριακής» διπλωματική πηγή. Βέβαια, μία τέτοια πρόταση όπου ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του με ό,τι εξασφαλίσει, μπορεί να φαντάζει ως «ρεαλιστική» και «λειτουργική», αλλά στην Κύπρο δεν περνάει.

Επιστρέφουν τα γεωτρύπανα


Δείτε επίσης