Πολιτική

Πιερρακάκης: Σχεδιάζουμε ένα νέο ψηφιακό σύστημα καθολικά για την δικαιοσύνη στην χώρα μας

Χρειάστηκε να γίνουμε πολύ εφευρετικοί για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε στον καιρό της πανδημίας την κατάσταση που είχαμε στα χέρια μας είπε μεταξύ άλλων

Πιερρακάκης

Για τις δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου, τα πιστοποιητικά κληρονομιάς, την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, το Κτηματολόγιο, όπου έχουν δικαίωμα «ψηφιακής» πρόσβασης στη βάση δεδομένων του περίπου το 35% των επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί. «Θα έχουμε έναν νόμο στην Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, με τον οποίο θα επιταχύνουμε την αύξηση του 35% και η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάσει το 57% σε δώδεκα μήνες και στο 90% σε 24 μήνες».

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη, σήμερα το απόγευμα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, σε σύμπραξη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, υπάρχει σχεδιασμός να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο έργο πληροφορικής στον τομέα της δικαιοσύνης, ένα νέο ψηφιακό σύστημα καθολικά για την δικαιοσύνη στην χώρα μας, που θα αφορά τα πάντα». Επιπρόσθετα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης του χαρτιού, για τις τηλεδίκες όπου «θα έχει ένας μάρτυρας την δυνατότητα να συμμετέχει σε ένα δικαστήριο από το σημείο όπου βρίσκεται - είναι κάτι που έχει ήδη δημοπρατηθεί και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να υλοποιείται».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μέσα από το gov.gr δωρεάν διάθεση άυλων ψηφιακών υπογραφών για όλους τους δικηγόρους της χώρας κι έκανε λόγο για τον κανονισμό προστασίας δεδομένων, λέγοντας ότι έχει επιδράσει καθοριστικά στην τεχνολογική εξέλιξη. Απευθυνόμενος μάλιστα στους νομικούς, τους παρότρυνε «να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παντρέψετε, αφενός την νομική γνώση, αφετέρου την τεχνολογική κατάρτιση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στην χώρα έλειπαν βασικές υποδομές. Χρειάστηκε να γίνουμε πολύ εφευρετικοί για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε στον καιρό της πανδημίας την κατάσταση που είχαμε στα χέρια μας. Και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με αυτά που είχαμε, προσθέσαμε πράγματα στην πορεία, τώρα όμως με το ταμείο Ανάκαμψης έχουμε μια τεράστια δυνατότητα και ευκαιρία. Αυτήν την στιγμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για να μπορέσουμε να χτίσουμε την χώρα αλλιώς. Το κράτος θα χτιστεί ξανά, διαφορετικά, χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες. Κι αν υπάρχει ένας πυρήνας της συζήτησης, είναι το θεσμικό περιβάλλον, είναι η δικαιοσύνη, κι ακριβώς για αυτόν τον λόγο αυτά τα εργαλεία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στον σχεδιασμό των υπουργείων και στην ποιότητα των θεσμών στη χώρα».

Δείτε επίσης