Πολιτική

Κορωνοϊός: Επαναφορά μάσκας στις «κόκκινες» περιοχές το επόμενο βήμα της κυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και δεν κρύβουν την ανησυχία τους

monastiraki

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας σφίγγει τον κλοιό και κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται ήδη την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων. Μία αναγκαιότητα που περιέγραψε άλλωστε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Πέμπτης.

Από τη μία η έναρξη της τουριστικής περιόδου και από την άλλη ο εσωτερικός τουρισμός που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δημιουργούν ένα ασφυχτικό πλαίσιο. Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Τα πρωτόκολλα είναι πάνω στο τραπέζι και αυτό που απομένει είναι η πολιτική απόφαση για να ενεργοποιηθούν. Μπορεί αυτή τη στιγμή κανείς να μην προκρίνει τη λήψη νέων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, στο πρωθυπουργικό γραφείο όμως υπάρχει ένα εύρος κινήσεων που θα πραγματοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η λύση ενός γενικού lockdown δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο σε τοπικό επίπεδο, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως μπορεί να αποφασιστεί στα πρότυπα ξένων χωρών. Ακόμα δεν αποκλείεται να επανέλθουν ορισμένοι περιορισμοί, πάντα σε τοπικό επίπεδο, στη λειτουργία και χωρητικότητα χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Την ίδια ώρα η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται στην κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποσυνδέει τη συμμετοχή στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από την απόλυση στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι να διαρκεί η άδεια άνευ αποδοχών σε όλους όσοι πουν «όχι» στο εμβόλιο όσο θα κρατάει ο υγειονομικός κίνδυνος.

Δείτε επίσης