Πολιτική

Κατώτατος Μισθός: Σε εξέλιξη το υπουργικό - Αύξηση συμβολικού χαρακτήρα κατά 2%

Σε τι ποσό θα διαμορφωθεί και από πότε - Όλα όσα θα συζητηθούν

megaro_maximou

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα συζητηθεί και ο κατώτατος μισθός και η αύξησή του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μοντέλο άλλων χωρών της ΕΕ θα κινηθεί ο κατώτατος μισθός και η αύξησή του κατά 2% από την κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα κάνει την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ και θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης και ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η στάθμη των δεδομένων να ήταν δύσκολη για το κυβερνητικό επιτελείο, διότι οι περισσότεροι φορείς (τόσο εργοδότες όσο και επιστήμονες) είχαν ταχθεί υπέρ του «παγώματος» στα τωρινά επίπεδα, ώστε να ξεπεραστεί πρώτα το εμπόδιο της πανδημίας και να μην δημιουργηθούν δυσοίωνες κινήσεις σε ένα ασταθές περιβάλλον, που αποτελεί προϊόν του κορωνοϊού.

Παρόλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως για μια αύξηση συμβολικού χαρακτήρα ώστε να να τονωθεί η ψυχολογία της αγοράς, όπως έκαναν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Μάλτα έδωσαν αύξηση κατά 1%, η Πολωνία 7,7% και η Κροατία 4,6%. Τη μεγαλύτερη αύξηση 16,3% αποφάσισε η Λετονία, όμως εκεί αντιστοιχεί σε μόλις 0.41 ευρώ.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης – Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
  • Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.

Δείτε επίσης