Πολιτική

Κατρούγκαλος για Κυπριακό: Να δοθεί τέλος στην πολιτική της αναβλητικής αδράνειας

Τι είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια

katrougkalos_kipriako

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης της έναρξης διαπραγμάτευσης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Κυπριακό και την υποχρέωση να προσφύγει στη Χάγη μαζί με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη και δυστυχώς η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως σημείωσε, «ακόμη και η επιλογή να μη συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά η απλή ενημέρωση των κομμάτων δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης».

«Η πιο εμφανής κίνηση της διπλωματίας μας μετά την Αμμόχωστο ήταν η για πρώτη φορά συνυπογραφή δήλωση κατά της Κούβας με ορισμένες χώρες του Βίζεγκραντ και άλλα κράτη κατά απόκκλιση από την κοινή θέση της ΕΕ κατά του Ορμπάν», πρόσθεσε.

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η επιλογή της αναβλητικής διπλωματίας, να έχουμε απλώς ένα ήσυχο καλοκαίρι, ήταν εσφαλμένη επιλογή», τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συμφώνησε στη δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης», με αποτέλεσμα τη «δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο, την προσπάθεια να αλλάξει άρδην το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

Επίσης, επεσήμανε ότι «η επιστολή του Μόνιμου Εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών σαν νέο πρόκριμα, προϋπόθεση για την προσφυγή στη Χάγη».

«Μέχρι εδώ, δεν είναι ώρα μόνο για φραστικές καταδίκες», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Πρέπει η κυβέρνηση ενεργητικά να ζητήσει από την ΕΕ, από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, το πάγωμα της Τελεωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και να διεκδικήσει λύσεις και όχι απλώς την πολιτική της αναβλητικής αδράνειας. Ήρθε η ώρα η χώρα να αποκτήσει ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης