Πολιτική

Χίος: Ξεκίνησε η κατεδάφιση των παραπηγμάτων, περιμετρικά του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

«Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, έτοιμο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κρίση»

mitarakis

Ξεκίνησε σήμερα, παρόντος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και του δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, από συνεργεία του Δήμου Χίου και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κατεδάφιση των τελευταίων 300 παραπηγμάτων, από τα 2.000 που υπήρχαν πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σε καταλυμένες, παράνομα, εκτάσεις περιμετρικά του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, οι οποίες και αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Προκόπη Κιμουρτζή, διοικητή του ΚΥΤ, έχουν αποδοθεί συνολικά 55 στρέμματα γης. Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό του καταυλισμού, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, σήμερα ανέρχεται σε 293 άτομα, ενώ 230 διαμένουν σε διαμερίσματα. Από αυτούς, αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν 71 άτομα. «Η κυβέρνηση έκανε πράξη την αποσυμφόρηση της Χίου και συνολικά των νησιών, καθώς και τη φύλαξη των συνόρων» τόνισε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι η νέα δομή στο Θόλος της Χίου θα προχωρήσει, με τις προσφορές να ανοίγουν στις 2 Σεπτεμβρίου. Επίσης, υποστήριξε πως θα ενισχυθεί η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επέμεινε πως δεν τίθεται θέμα επαναπροωθήσεων στην Τουρκία από μέρους των ελληνικών διωκτικών αρχών.

«Πλέον δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. Ήταν όντως ένα υπαρκτό επιχείρημα, όμως πλέον ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά το κάναμε. Φυλάξαμε τα σύνορα, μειώσαμε τον αριθμό των μεταναστών σε αριθμό, κατά πολύ λιγότερο από αυτόν που απαιτούσαν τα Δημοτικά Συμβούλια και αποκαταστήσαμε το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, έτοιμο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κρίση σε άμεσο χρόνο και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης