Πολιτική

Αποστολάκης: Τι είπε στον Μητσοτάκη στο τηλεφώνημα της Δευτέρας

Το Vradini.gr γράφει για την επικοινωνία Μητσοτάκη - Αποστολάκη και τη λογική του ανασχηματισμού

mitsotakis

Η πολιτική τις περισσότερες φορές είναι άσκηση λεπτών ισορροπιών. Έχει παρόλα αυτά πάντοτε και κάποια δεδομένα.

Πρώτο και πολύ σημαντικό: Το βράδυ της Δευτέρας (30/08) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη για να συζητήσουν για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την ευθύνη του οποίου θα του έδινε.

Που σημαίνει ότι, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός αλλάζει όλους τους υπάρχοντες υπουργούς σχετικά με το επιχειρησιακό μέρος για τις πυρκαγιές και την προστασία, θέλησε να επενδύσει στο υπερ-κομματικό προφίλ της κυβέρνησής του, ακόμη περισσότερο με την προσθήκη Αποστολάκη.

Έρχεται λοιπόν απρόσμενη η εξέλιξη της μη αποδοχής από τον κ. Αποστολάκη, από τηλεφώνημα που έγινε μεταξύ του πρώην Υπουργού και του κ. Τσίπρα.

Το πολύ σημαντικό ερώτημα, για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε απάντηση, είναι ποιος έκανε αυτό το τηλεφώνημα. Ο κ. Αποστολάκης στον κ. Τσίπρα ή ο κ. Τσίπρας στον κ Αποστολάκη;

«Νόμιζα ότι υπήρχε συναίνεση», είπε ο πρώην Υπουργός.

Όταν ωστόσο σε ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι δεν είχε μιλήσει μαζί του.

Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει ανακοίνωση και από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία ενημέρωσε ότι θα πήγαινε να ορκιστεί κανονικότατα.

Ο Πρωθυπουργός με τον κ. Αποστολάκη μίλησαν.

Την πρώτη φορά μάλιστα που ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με το Ναύαρχο του ζήτησε να γίνει αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Αποστολάκης του απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να δεχτεί αυτό το ρόλο καθώς είχε ήδη διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός συμφώνησε και στη συνέχεια του είπε ότι θα τον κάνει Υπουργό.

Έτσι, οδηγήθηκε η επικοινωνία τους στο χθεσινό βράδυ, όπου έγινε το τελικό τηλεφώνημα.

Σε αυτό υπήρξε απόλυτη συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο και το χαρακτήρα της Πολιτικής Προστασίας.

Η σημερινή συνέχεια ωστόσο άλλαξε τα δεδομένα.

Πάμε παρακάτω.

Εκείνος που εκ προθέσεως θέλει να βρίσκει αστοχίες, επιζητώντας τρόπους προκειμένου να τις τεκμηριώσει, εύκολα «δικαιώνεται» στον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σε κάθε τέτοιο! Οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Εάν ποτέ αποφασίσουμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει να κοιτάζουμε το αύριο και ποιοι είναι αυτοί που έχουν τις ικανότητες να υποστηρίξουν σε αυτό το μέλλον της χώρας.

Αυτός που περιμένει στη γωνία την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων Υπουργών, για να ασκήσει κριτική έχει εύκολη αποστολή καθώς δεν υπάρχει πολιτικός χωρίς παρελθόν.

Για όλους αυτούς λοιπόν είναι στα αλήθεια μεγάλη ατυχία ότι είναι Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι οι αποφάσεις του δεν έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία προηγούμενων δεκαετιών αλλά με τη συνέχεια.

Η επιλογή Αποστολάκη σε αυτή τη λογική έγινε πράξη, καθώς ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν φέρει κομματική ταυτότητα με τη στενή έννοια του όρου.

Αντιθέτως το όνομά του αντιστοιχεί απόλυτα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του νέου υπουργείου που επρόκειτο να αναλάβει.

Τώρα η επιστροφή Θεοδωρικάκου (με το χαρτοφυλάκιο στο Προστασίας του Πολίτη) αυτή τη χρονική περίοδο, εκτός από την επισήμανση των κυβερνητικών πηγών ότι δεν απαγορεύονται οι επιστροφές για υπουργούς που είχαν ολοκληρώσει ένα κύκλο στο παρελθόν, μπορεί στο μέλλον να αποκαλύψει μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα παράμετρο. Η οποία αφορά στο ενδεχόμενο των εκλογών το 2022…

Η απομάκρυνση Θεοχάρη από το Τουρισμού αυτή την ώρα δείχνει λιγότερο…κομψή από ό,τι θα έδειχνε πέρυσι. Διότι η εφετινή τουριστική περίοδος είναι σημαντικά ενισχυμένη.

Ο Βασίλης Κικίλιας πάντως, οι πληροφορίες λένε πως, ήθελε το συγκεκριμένο Υπουργείο, καθώς θεωρούσε ότι ο κύκλος του στο Υγείας είχε ολοκληρωθεί.

Το οικονομικό επιτελείο έμεινε ανέγγιχτο, πολύ απλά διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια τέτοια ώρα για σαρωτικές αλλαγές, πόσο μάλλον σε μία στιγμή όπου ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός, με τη χώρα να θέλει να κάνει τα επόμενα βήματα, μετά την καλή τουριστική περίοδο και το ολικό άνοιγμα μετά τα lockdown.

Είναι λογικό το όνομα Πλεύρη να προκαλεί αντιδράσεις, όμως ο Πρωθυπουργός έχει δείξει πόσο υπολογίζει στα στελέχη με συνέπεια που παράγουν έργο.

Η επαγγελματική του εμπειρία, ως νομικός σύμβουλος στο Υγείας είναι σημαντική, όπως και η τοποθέτηση της Ασημίνας Γκάγκα, που αντιπροσωπεύει την επιστημονική κοινότητα, ο ρόλος της οποίας είναι καθοριστικός λόγω της πανδημίας και έφερε τους γιατρούς πιο κοντά στους πολίτες.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος τοποθετείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επικοινωνιακά χρεώνεται τη διαχείριση των πυρκαγιών, αν και ο Πρωθυπουργός τον συμπεριλαμβάνει στους Υπουργούς που εργάστηκαν σκληρά.

Στην πολιτική υπάρχει ωστόσο και η επικοινωνία και σε αυτόν τον τομέα ο Χρυσοχοίδης αντανακλά με ελάχιστο έως και ανύπαρκτο «γκελ».

Ο ανασχηματισμός έδωσε έμφαση και στον κομματικό πυρήνα, με δύο βουλευτές από την Εύβοια και την Αχαία.

Ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Ανδρέας Κατσανιώτης μπαίνουν στην κυβέρνηση, με τον πρώτο επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο, καθώς είχε διατελέσει Υπουργός και στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ εκλέγεται βουλευτής σταθερά εδώ και πολλές τετραετίες στην Εύβοια, ενώ ο δεύτερος είναι από τα νέα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με Καραμανλική απόχρωση….

Δείτε επίσης