Πολιτική

NAVTEX: Αρχίζουν πάλι έρευνες στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Πλέον επανέρχεται… η κανονικότητα των παραβιάσεων

11 k2

Λίγο κράτησε το μορατόριουμ με την Τουρκία, και η Άγκυρα επανήλθε με έρευνες υπενθυμίζοντας τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με τη γνωστή πρακτική της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί να εφαρμόστηκε, έστω και δειλά, το Μνημόνιο αποφυγής προκλήσεων και η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για αποκλιμάκωση, αλλά πλέον επανέρχεται… η κανονικότητα των παραβιάσεων.

Όπως εξηγεί διπλωμάτης στη «Βραδυνή της Κυριακής», πρέπει να αναμένουμε έντονη κινητικότητα από την Τουρκία το φθινόπωρο, καθώς η τουρκική εξωτερική πολιτική επικεντρώνεται στην προσπάθεια ανάληψης περιφερειακού ρόλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αισθάνεται ισχυροποιημένη από την κρίση στο Αφγανιστάν, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να προβλέψει το πώς θα επανέλθει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επιτελείς του Υπ.Εξ. εκτιμούν ότι οι Τούρκοι θέλουν να εδραιώσουν την επεκτατική πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να στείλουν μήνυμα και σε άλλους περιφερειακούς παίκτες, όπως το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος και τα Εμιράτα.

Ο Χουλουσί Ακάρ, άλλωστε, επιμένει στις δηλώσεις του ότι η Άγκυρα κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει τις βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάπως έτσι, με NAVTEX, την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, η Άγκυρα ανήγγειλε τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας με το σκάφος R/V YUNUS-S για το διάστημα 1-30 Σεπτεμβρίου, με την επισήμανση ότι η περιοχή αυτή είναι τουρκικά χωρικά ύδατα και διεθνή ύδατα.

Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, επικαλύπτει περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και περιοχή που η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Όπως εξηγεί στη «ΒτΚ» η ίδια πηγή, οι επιστημονικές έρευνες επιτρέπονται στα διεθνή ύδατα, αλλά η άδεια, μέσω της NAVTEX δίνεται από το αρμόδιο κράτος, που σε ό,τι αφορά μεγάλο μέρος της περιοχής της τουρκικής αναγγελίας εμπίπτει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Με δεύτερη NAVTEX οι τουρκικές Αρχές επιχειρούν να ακυρώσουν την ελληνική NAVTEX HA95-524/21, η οποία εκδόθηκε από τον Σταθμό του Ηρακλείου και αφορά την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Καρπάθιο πέλαγος νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σε περιοχή που εμπίπτει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του FIR Αθηνών. Η Τουρκία με τη NAVTEX που εξέδωσε, δηλώνει ότι η ελληνική αναγγελία είναι παράνομη, διεκδικώντας ως πρώτο βήμα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, την αρμοδιότητα έκδοσης αναγγελιών για την περιοχή αυτή από τον Σταθμό της Αττάλειας. Η Τουρκία, μάλιστα, προχώρησε σε επανέκδοση της ελληνικής NAVTEX από τον Σταθμό της Αττάλειας.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης