Πολιτική

Αποκάλυψη «Βραδυνή της Κυριακής» - Σχέδιο δολοφονίας του Ζάεφ - Πώς απετράπη από τις ελληνικές Αρχές

Το συμβάν έλαβε χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και πέρα από την ΕΥΠ ρόλο έπαιξαν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

zaev_dolofonia

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το καλοκαίρι του 2018, και πριν από την ψήφιση της αλλαγής του Συντάγματος από το σκοπιανό Κοινοβούλιο με 80 ψήφους.

Αυτό αποκάλυψε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πηγή προερχόμενη από το «βαθύ πυρήνα» του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο εκείνη, που αποτελούσε, παράλληλα, τον άτυπο σύνδεσμο με τις μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Άμυνας, και που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων με 69 ψήφους στις 20 Ιουνίου (η Συμφωνία υπεγράφη στις 12 Ιουνίου στο χωριό Ψαράδες της Φλώρινας στις Πρέσπες), στη γειτονική χώρα κορυφώθηκε η πολιτική ένταση.

Η αντιπολίτευση του VMRO, με επικεφαλής τον Μιτσκόσκι (ο οποίος αντικατέστησε τον Γκρουέφσκι, αλλά τότε θεωρούνταν υποχείριό του) είχε πολώσει το κλίμα σε επικίνδυνο βαθμό, σε μια χώρα όπου οι απόπειρες δολοφονίας πολιτικών δεν ήταν άγνωστες.

Οι πανίσχυρες οργανώσεις των Σκοπιανών της Αυστραλίας και του Καναδά εκφράζουν την οργή τους, και φέρονται να χρηματοδοτούν τις αντιδράσεις στα Σκόπια, αλλά και να διαθέτουν κεφάλαια που θα διοχετευθούν στην «εξασφάλιση» ψήφων.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στα Σκόπια, εναντίον του Ζάεφ. Η κυβέρνηση το διασταυρώνει με τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες γνωρίζουν τις αντιδράσεις, αλλά δεν γνωρίζουν το βάθος τους.

Παράλληλα, οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «δυνάμεις που έχουν συμφέρον να μην υπογραφεί η Συμφωνία θα επιδιώξουν να εμποδίσουν την αλλαγή του Συντάγματος (της τότε πΓΔΜ) από τη Βουλή». Λίγο μετά, ακολουθεί η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα…

Οι Αμερικανοί υποκλέπτουν συνομιλίες στελεχών που κινούνται στο περιβάλλον του υπόδικου Γκρουέφσκι που βρίσκεται στην Ουγγαρία, από τις οποίες τεκμηριώνεται κινητικότητα γύρω από την προσπάθεια αποτροπής της αλλαγής του Συντάγματος, ενώ επιβεβαιώνονται και επαφές με στελέχη που κινούνται σε οργανώσεις της Αυστραλίας και του Καναδά.

Η απόπειρα φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιες οργανώσεις του εξωτερικού, και να έχει σχεδιαστεί από στελέχη μυστικών υπηρεσιών τρίτης χώρας, που εμφανίζονται στα Σκόπια, είτε ως εμπορικοί αντιπρόσωποι είτε ως στελέχη… Μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα, οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνουν το υπουργείο Εξωτερικών ότι «επίκειται επιθετική ενέργεια κατά του Ζόραν Ζάεφ», χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ο τότε πρωθυπουργός δίνει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές της γειτονικής χώρας, και πρώτος ενημερώνεται ο τότε Υπ.Εξ., Νικόλα Ντιμιτρόφ, και, μέσω άλλων «καναλιών», ενημερώνεται αναλυτικά και ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν τη διακριτική προστασία του Σκοπιανού πρωθυπουργού, και στέλνουν μηνύματα προς ξένες πρεσβείες και το VMRO, ότι «ξέρουν». Εκείνους τους μήνες, ο Ζόραν Ζάεφ είχε προστασία εφάμιλλη του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που ήταν εμφανές ακόμη και στους αδαείς, και που αποθάρρυνε κάθε σκέψη για επιθετική ενέργεια.

Η εκτίμηση της πηγής που μετέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής» τις πληροφορίες, είναι πως από τη στιγμή που ψηφίστηκε η αλλαγή του Συντάγματος υπήρξε υπόγεια συνεννόηση των ΗΠΑ με τον εξόριστο και υπόδικο Γκρουέφσκι και με πρεσβεία ισχυρής χώρας, όπου διαμηνύθηκε ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν «ατύχημα» στον Ζάεφ. Αλλά ακόμη και σήμερα, η προστασία του Ζόραν Ζάεφ είναι ενδεικτική του φόβου του Σκοπιανού ηγέτη, ο οποίος θυμάται την τύχη του Γκλιγκόροφ, ο οποίος γλίτωσε από θαύμα το 1995…

Έρχεται ο Πενταρόφσκι για τα μνημόνια


Η επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι σηματοδοτεί την απαρχή νέας σελίδας στην σχέση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, στη σκιά, όμως, της εκκρεμότητας της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας.


Κάτι που αποτελεί «αγκάθι» και αιτία παρεξηγήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση –λόγω εσωτερικών ισορροπιών– δεν φαίνεται έτοιμη να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα επίμαχα μνημόνια.

Πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο κ. Πενταρόφσκι θα ζητήσει την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας, ενώ πηγές από τα Σκόπια λένε ότι «θα είναι ειλικρινής με την Αθήνα». Θα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά εάν και εφόσον η Αθήνα δεν κυρώσει τις συμφωνίες, τότε η χώρα του θα στραφεί σε άλλες χώρες για ανάλογες συνεργασίες. Με ό,τι σημαίνει αυτό. Επίσης, ο κ. Πενταρόφσκι αναμένεται να θέσει το θέμα του βέτο που θέτουν οι Βούλγαροι στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., και θα ζητήσει τη βοήθεια της Ελλάδας, ώστε να πιέσει και αυτή την κυβέρνηση της Σόφιας. Πάντως, πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό, αφού από Βρυξέλλες διαμηνύουν, μέσω non paper, ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς ειναι θέμα μακροπρόθεσμης ασφάλειας με υψηλή προτεραιότητα».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιστήσει την προσοχή της ηγεσίας της Β. Μακεδονίας στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην αποφυγή ενεργειών που προκαλούν.

Τα μνημόνια που εκκρεμούν είναι τα εξής:

  • «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία».
  • «Μνημόνια για Τεχνική Διευθέτηση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)».

«Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης