Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης - Καμάλα Χάρις στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Πληροφορίες θέλουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα γίνει στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να λαμβάνει μέρος και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

diaskepsi

Tο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εστιάζεται στο ενδεχόμενο ενός τετ α τετ του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G20.

O κ. Ερντογάν προσφέρει «γη και ύδωρ» για μία τέτοια συνάντηση, όμως μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, στοιχείο που επιτείνει τον ήδη μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας.

Η επικείμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μία συγκυρία όπου η Τουρκία είναι σε μία ξεκάθαρη θέση «απομόνωσης» συνολικά από τη Δύση, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο από τη στάση της Γαλλίας όσο κυρίως από το πρόσφατο επεισόδιο με την παρα λίγο απέλαση των δέκα πρεσβευτών από την Άγκυρα, με αφορμή την υπόθεση Καβάλα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσβλέπει σε μία συνάντηση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου επί ιταλικού εδάφους θέλοντας να μετριάσει τη στήριξη που έχει προσφέρει η αμερικανική πλευρά στην Ελλάδα τόσο με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας όσο και με την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Απόδειξη της μεγάλης πίεσης που υφίσταται ο κ. Ερντογάν είναι ότι στο παραπέντε της Συνόδου, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει στο περιθώριο των εργασιών, μόνο συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Πάππα. Είναι βέβαιο πάντως ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις προσπάθειες για το κλείσιμο ενός ραντεβού, καθώς χρειάζεται μία κίνηση-απάντηση στις συνεχιζόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας, οι οποίες δημιουργούν ασφυχτικό πλαίσιο στην Τουρκία.

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτών των ενεργειών ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Μιας χώρας που βρίσκεται ανοιχτά απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα και που εδώ και μερικά χρόνια έχει μπει σε τροχιά σύσφιξης των σχέσεων της με την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην επίσημη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο τετ α τετ σημειώνεται ότι συζητείται διεξοδικά η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Διάδοχο για την αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες» είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελληνική διπλωματία πάντως δε θα σταματάει ….στη Σαουδική Αραβία. Πληροφορίες θέλουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα φιλοξενήσει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να λαμβάνει μέρος και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, αυτόματα επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά το μεγάλο ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κάτι που αυτομάτως φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.

Δείτε επίσης