Πολιτική

Επίταξη και νέα μέτρα προ των πυλών

Ίσως και εντός της ημέρας τα φύλλα επιστράτευσης στους ιδιώτες γιατρούς – Ποια μέτρα είναι στην ατζέντα για να «φρενάρει» η πανδημία – Αποκλιμάκωση στις αρχές Δεκεμβρίου, το καλό σενάριο

100

Σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο για την αναχαίτιση του νέου «κύματος», που «σαρώνει» τη χώρα και «δοκιμάζει» τις αντοχές του ΕΣΥ, θέτει η κυβέρνηση, την ώρα που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν ή εξετάζουν να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα.

Εν μέσω πολεμικών συνθηκών στα νοσοκομεία και μάχης στις εφημερίες, με τους γιατρούς να επιλέγουν για το ποιος ασθενής θα μπει στην Εντατική, λόγω οριακών καταστάσεων στις ΜΕΘ, τα φύλλα επιστράτευσης είναι έτοιμα και σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και να αποσταλούν στους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να υποστηριχτούν νοσοκομειακές μονάδες σε Μακεδονία και Θεσσαλία, αφού η διορία της κυβέρνησης έληξε χθες, δίχως την απαιτούμενη ανταπόκριση.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας πως αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, τότε αναμένεται αποκλιμάκωση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο «τραπέζι» του Μαξίμου βρίσκεται η λίστα με τα νέα μέτρα, που εξετάζονται, με την αρχή να έχει γίνει από το περασμένο Σάββατο, όποτε τέθηκε σε ισχύ ο περιορισμός του αριθμού των πελατών, που μπορούν να είναι ταυτόχρονα στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 9 τμ.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που εξετάζονται, είναι τα εξής:

-Την υποχρεωτικότητα της χορήγησης της τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών, όπου παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών, μία ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει και με σοβαρή νόσηση και με θάνατο από κορονοϊό.

-Την επιβολή διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Κυλιόμενο ωράριο για τις δημόσιες υπηρεσίες.

-Επέκταση της τηλεργασίας

-Περιορισμοί ως προς την πληρότητα και τις αποστάσεις και στην εστίαση

-Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας όλων των καταστημάτων τροφίμων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα και τόνους ότι το lockdown είναι εκτός ατζέντας, όπως και το κλείσιμο των σχολείων και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Δείτε επίσης