Πολιτική

Δ. Βαλκάνια: Ανοιγοκλείνουν την «πόρτα» οι Βρυξέλλες, επαναπροσέγγιση ζητεί η Αθήνα

Θορυβημένη η ΕΕ με τις επεισοδιακές εξελίξεις στη Β. Μακεδονία – Το… «ξανασκέφτεται» για την προοπτική ένταξης – Εκ νέου διάλογο θα ζητήσει ο Ν. Δένδιας – Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΕΥ

dendias

Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και η προοπτική τους στην Ευρώπη θα είναι το μείζον αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr θα γίνει εκτενής συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου παρατηρούνται εστίες αποσταθεροποίησης με κορυφαία την αμφισβήτηση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και την παραλίγο πτώση της.

Οι ενδείξεις που καταφτάνουν στις Βρυξέλλες από τις υπόγειες εξελίξεις στα Βαλκάνια σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, κάτι που θορύβησε την ΕΕ η οποία είναι πιθανό να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στην προοπτική έναρξης πρώτων συνομιλιών με τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας θα ταχθεί υπέρ μιας επανέναρξης της διαδικασίας προσέγγισης των Βρυξελλών με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θα τονίσει την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή, την οποία θα ενισχύσει ο διάλογος των χωρών αυτών με την ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια με την παραίτηση Ζάεφ την ανάκληση της και την περιπέτεια της πρότασης μομφής, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άρνηση της Ευρώπης να ανοίξει μια χαραμάδα προοπτικής προσέγγισης των Βρυξελλών με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα βέτο της Γαλλίας και της Βουλγαρίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βουλγαρία αναμένεται να μην επιμείνει στην άρνηση της να επιτρέψει στα Σκόπια να προχωρήσουν στην Ευρώπη, αλλά θα ζητήσουν ανταλλάγματα από την κυβέρνηση Ζάεφ. Ενώ το Παρίσι φέρεται να ξανασκέφτεται το βέτο, και να αναζητά μια φόρμουλα που αφενός θα δίνει προοπτική στη γειτονική χώρα, αλλά αφετέρου θα θέτει σε μικρό χρονικό ορίζοντα τις οριστικές συζητήσεις.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα διοργανώσει πρωινό εργασίας εκ μέρους της Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία ασκεί η χώρα μας, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell, οι συμμετέχοντες στην ανωτέρω Διαδικασία και η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας, Majlinda Bregu.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του οποίου η ημερήσια διάταξη πέρα από τα Δυτικά Βαλκάνια θα περιλαμβάνει συζήτηση και την περιοχή του Σαχέλ.

Επίσης στην ατζέντα υπάρχουν και "τρέχουσες υποθέσεις” οι οποίες αφορούν το ζήτημα των Βαρωσίων, η κατάσταση στη Λευκορωσία, στην Αιθιοπία, καθώς και την κλιματική αλλαγή.

Κατόπιν ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, και τέλος, θα συμμετάσχει, από κοινού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην κοινή Υπουργική συνάντηση ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ ΕΕ με θέμα την εξέταση του σχεδίου κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας/ Strategic Compass».

Δείτε επίσης