Πολιτική

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Τζόνσον

Την επιστροφή των Γλυπτών από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα εισηγηθεί ο πρωθυπουργός - Τουρισμός και Κυπριακό στα βασικά θέματα της συνάντησης

ÓÕÌÌÅÔÏ×Ç ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÇÍ ÅÐÅÔÅÉÁÊÇ ÓÕÍÏÄÏ ÊÏÑÕÖÇÓ ÔÏÕ ÍÁÔÏ ÃÉÁ ÔÁ 70 ×ÑÏÍÉÁ ÔÇÓ ÓÕÌÌÁ×ÉÁÓ

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσής τους στην Ελλάδα θα τεθεί ως βασικό θέμα στην αυριανή (16 Νοεμβρίου) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση τους στην Ελλάδα.

Ο ίδιος θα τονίσει στον Μπόρις Τζόνσον ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις και δεν πρέπει να ρίχνει «σκιά» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και στον δημοσιογράφο Γκόρντον Ράινερ αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Παράλληλα, στη συνάντηση θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι επενδύσεις, τα μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης της τουριστικής κίνησης το 2022, το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό-επενδυτικό σκέλος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να τονίσει τη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ειδικό κεφάλαιο ζωηρού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και ο τουρισμός, με τις προσδοκίες για τις αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα το 2022 να είναι ιδιαιτέρως υψηλές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την πολύ δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα ελληνική παροικία του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βρετανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ της Τρίτης στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης, καθώς και εμφανίσεις σε ευρείας απήχησης βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δείτε επίσης