Πολιτική

Όλα όσα θα συζητήσει σήμερα ο Μητσοτάκης με τον Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρωβρετανικές σχέσεις

1

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με φόντο το «ράπισμα» της Unesco στο βρετανικό Μουσείο, αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα έχει διακρατικό χαρακτήρα.

Την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ θα περάσει σήμερα στις 3.15 μ.μ. (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα είναι ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρωβρετανικές σχέσεις, που πρέπει να διασφαλιστούν βάσει των σχετικών συμφωνιών.

Πρόκειται για μια στοχευμένη επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας που θέλει να αναδείξει τη χώρα εκ των πρωταγωνιστών στη διεθνή πολιτική σκηνή και παράλληλα να σφυρηλατήσει σχέσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, την κεντρική Ασία και την Αφρική.

Ο κ. Μητσοτάκης που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από χτες το απόγευμα θα θέσει στο επίκεντρο της συζήτησής του με το Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το Κυπριακό λόγω και της άμεσης σχέσης που έχει η Βρετανία στις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Θα του επαναλάβει την πάγια θέση της χώρας ότι η καλύτερη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Το φως της δημοσιότητας όμως αναμένεται να κλέψει το επίσημο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον βρετανό ομόλογο του για την οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια τους γη, όπως προανήγγειλε στην ομιλία του την Παρασκευή από την έδρα της Unesco στο Παρίσι.

Η ελληνική πλευρά στο αίτημά της που τίθεται ανελλιπώς από το 1984 έχει για πρώτη φορά ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της. Την απόφαση και που πάρθηκε το Σεπτέμβριο από την 22η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης. Σε αυτή την απόφαση η Επιτροπή άλλαξε θέση και κάλεσε επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο. Με βάση αυτό το σκεπτικό της απόφασης ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει διάλογο για το ζήτημα με τη βρετανική πλευρά, καθώς πλέον το ζήτημα δεν είναι θέμα μεταξύ μουσείων.

Αλλά και μια άλλη επιδίωξη έχει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή τη συνάντηση. Να ξεκαθαρίσει ότι:

Η αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις των δυο κρατών που παραδοσιακά είναι καλές και στενές.

Θα δοθεί έμφαση στις διμερείς συνεργασίες για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό ενόψει του 2022.

Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στη Βρετανική πρωτεύουσα μέχρι την Τετάρτη. Σήμερα το απόγευμα στις 6μ.μ. θα επισκεφθεί το Μουσείο Επιστημών (Science Museum) και θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» (Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία». Στο πλάνο του πρωθυπουργού είναι ομιλία σε έλληνες της διασποράς. Αύριο Τετάρτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών επιχειρήσεων.

Και επικοινωνιακά, στα πλαίσια εξωστρέφειας της χώρας ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνεντεύξεις, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί στις 07.35 (τοπική ώρα) όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain».

Έχει σχεδιαστεί επίσης ο πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής βρετανικής γνώμης, όπως με διευθυντές και αρθρογράφους σημαντικών ΜΜΕ.

Δείτε επίσης