Πολιτική

Κυρώθηκε ο Κώδικας νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων

vouli

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείο Πολιτισμού η Κύρωση του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, για την “Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Η συζήτηση άνοιξε με νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με το άρθρο 66, για το οποίο είχε ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η κα Μενδώνη, κατόπιν ανάγνωσης της επιστολής της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (ΚΕΚ), με την οποία διευκρινίζεται ότι “κατά την επεξεργασία από αυτήν του σχεδίου Κώδικα της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, ουδόλως επιδιώχθηκε η μη ποινικοποίηση των ειδικότερων πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεων των άρθρων 15 παράγραφος 5, 15Α και 16 του εν λόγω σχεδίου Κώδικα και πολύ περισσότερο της κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιοποίησης αρχαίων (κλοπής, υπεξαίρεσης κ.λπ.).”, προχώρησε στην εξής νομοτεχνική βελτίωση: “Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς που κυρώνεται με το άρθρο πρώτο του σχεδίου νόμου, αντί των λέξεων «και στα άρθρα 13 και 14» τίθεται η φράση «στα άρθρα 13 και 14, στην παράγραφο 5 του άρθρου 15 και στα άρθρα 15Α και 16»” .

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου ζήτησε την αντίδραση της κυβέρνησης, και για το λόγο της απαλοιφής του άρθρου 71 του υπάρχοντος νόμου, από τον νέο Κώδικα. Επίσης, είπε ότι το η κυβέρνηση κράτησε το κείμενο της ΚΕΚ στα συρτάρια της επί 8 μήνες, και το έφερε προς συζήτηση στη Βουλή μιάμιση μέρα μετά την κατάθεσή του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παραλείψεις, σφάλματα και προχειρότητες.

Απαντώντας για το άρθρο 71 του ν. 3028/2002, η κα Μενδώνη είπε ότι “δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, αφού το θέμα ρυθμίζεται με ειδική διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και γι’ αυτόν το λόγο δεν περιελήφθη στο σχέδιο του Κώδικα”.

Τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον νέο Κώδικα, παρά τα προβλήματα κακής νομοθέτησης που διαπίστωσε, εξέφρασε ο αγορητής του κόμματος Β. Κεγκέρογλου. Την πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ως παράδειγμα άσκησης εθνικής πολιτικής επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κ. Σκανδαλίδης, με αφορμή το σχετικό πρόσφατο αίτημα του πρωθυπουργού.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου, που περιέχει διατάξεις όπως αυτή, που “κατοχυρώνει την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον χώρο των ενάλιων αρχαιοτήτων” προανήγγειλε στην τοποθέτησή του ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Το νομοσχέδιο ήρθε με διαδικασία «φαστ-τρακ» είπε η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι διεκδικεί μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα και όχι άλλες αρχαιότητες όπως η Αφροδίτη της Μήλου. Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού μας δίνουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε ανέφερε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα.

Δείτε επίσης