Πολιτική

Πώς «διαβάζεται» η συμμαχία Ερντογάν – Σάντσεθ – Τι αναφέρουν στο «Vradini.gr» παρατηρητές των Ενόπλων Δυνάμεων

erd

Οι Ισπανοί θέλουν να αποδείξουν στην Αθήνα την αξία των φρεγατών τους και η Τουρκία τους πρόσφερε την ευκαιρία.

Η κίνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να επισκεφθεί με το μισό του υπουργικό συμβούλιο την Τουρκία και να προετοιμάσει το έδαφος για συμφωνίες μαμούθ με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι η «απάντηση» τόσο της Άγκυρας όσο και της Μαδρίτης στα τεκταινόμενα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια κυρίως της Αθήνας και ολίγων εντός των κέντρων αποφάσεων των Βρυξελλών.

Ενδεικτική η κλήση του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα, ενώ χθες ο Νίκος Δένδιας και ο Ισπανός ομόλογός του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήθελε να ζητήσει εξηγήσεις για τη στρατιωτική συμφωνία και τις πωλήσεις όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία.

«Σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares», ανέφερε το ΥΠΕΞ.

«Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή», επεσήμανε το υπουργείο.

Στα της συμφωνίας, επί της ουσίας η Άγκυρα «απάντησε» στην πρόσφατη συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα, και η Μαδρίτη στο Παρίσι για τον… ίδιο λόγο, αλλά και για την προσπάθεια του Μακρόν, να αποκτήσει -και να διευρύνει τα ήδη υπάρχοντα- ερείσματα στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη συγχωρήσει την Αθήνα για τον αποκλεισμό τους από τις φρεγάτες. Το γεγονός ότι η ισπανική πρόταση ήταν η πρώτη που απορρίφθηκε κατά την σύσκεψη του πρωθυπουργού με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Όπως λένε παρατηρητές του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ισπανοί θέλουν να αποδείξουν στην Αθήνα την αξία των φρεγατών τους και η Τουρκία τους πρόσφερε την ευκαιρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, πέρα από την απάντηση στην Αθήνα και το Παρίσι, προσπαθεί να βρει ερείσματα στην Ισπανία, ως αντίβαρο στο αρνητικό κλίμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία και η Ισπανία τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν προχωρήσει στην σύναψη διπλωματικών, αμυντικών και οικονομικών σχέσεων και τα όσα προέκυψαν από την διακυβερνητική σύνοδο Ισπανίας-Τουρκίας, με κορυφαία τη συμφωνία για την αγορά από την Τουρκία ενός μικρού αεροπλανοφόρου ισπανικής κατασκευής, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Η αλήθεια είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα η Ισπανία -την οποία σιγόνταρε η Γερμανία- ήταν ο βασικός υποστηρικτής της προώθησης της “θετικής ατζέντας” στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα, παρά τις ενστάσεις Αθήνας και Λευκωσίας.

Έμπειρος απόμαχος διπλωμάτης υπενθύμισε στο Vradini.gr, ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, με την ευκαιρία της συγκέντρωσης όλων των Ισπανών πρεσβευτών στο Οβιέδο, είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του. Είχε πει μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η σχέση της Ε.Ε. με την Άγκυρα πρέπει να ενσωματώνει μια διάσταση αλληλεγγύης με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προφανώς, εφόσον πρόκειται για στρατηγικό εταίρο, για μια υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. ώρα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται να οικοδομήσουμε θετική ατζέντα».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η προγραμματιζόμενη ισπανο-τουρκική σύνοδος κορυφής, που εντέλει πραγματοποιήθηκε χθες, θα «δώσει ώθηση σε χειρονομίες που θα αλλάξουν την παρούσα ανησυχητική δυναμική και θα συνεισφέρουν στην εμπέδωση της δικής μας παρουσίας στην Ευρώπη, καθώς και των καλών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το σύνολο της Ε.Ε.».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του εκείνη ο Πέδρο Σάντσεθ δεν ήταν εξίσου ενθουσιώδης σε ό,τι αφορά τον διάλογο με έναν άλλο, και μάλιστα μεγάλο, γείτονα της Ε.Ε., την Ρωσία. «Δεν είναι θέμα απλώς να μιλάμε με τη Ρωσία, αλλά να γνωρίζουμε επακριβώς για ποιό θέμα θέλουμε να μιλήσουμε και γιατί», είπε.

Αναδυόμενη στρατιωτική βιομηχανία


Δείτε επίσης