Πολιτική

Κούβελας: Και οι νοσηλευτές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας να λάβουν το έκτακτο επίδομα

kouvelas

Συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου είχε ο Βουλευτής της Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας.

Το πρώτο θέμα συζήτησης, για το οποίο ο κ. Κούβελας κατέθεσε και σχετική αναφορά στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήταν το αίτημα της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, να ενταχθούν και εκείνοι στους δικαιούχους της έκτακτης καταβολής μισού μισθού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, για το υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημά τους τονίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που επιβάλει η μεγάλη διασπορά του covid-19, οι νοσηλευτές των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους με κινητικές, ψυχικές και πνευματικές παθήσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαχωρίζονται από τους εργαζομένους υγειονομικούς που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Ο κ. Κούβελας επεσήμανε επίσης ότι «οι δομές αυτές, όπως το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν από τις πρώτες στις οποίες τέθηκε σε εφαρμογή η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και της αναστολής εργασίας των εργαζομένων που απείχαν από αυτόν. Η σχετική νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του ιού είναι ακόμη πιο αυστηρά στις προνοιακές δομές σε σχέση με τις μονάδες υγείας». Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές, αν και εμβολιασμένοι, υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε εβδομαδιαίο self-test με δικά τους έξοδα. Ο κ. Κούβελας ζήτησε «αν επιβάλλεται η διενέργεια τέτοιων tests, να καλύπτεται το κόστος από το αρμόδιο υπουργείο».

Η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου δήλωσε πολύ θετική στο αίτημα για την έκτακτη καταβολή μισού μισθού και θα εισηγηθεί σχετικά στον Πρωθυπουργό. Για το ζήτημα των self-tests είπε ότι θα εξετάσει το θέμα και εξήρε την πολύ σπουδαία δουλειά των εργαζομένων σε όλες τις προνοιακές δομές της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής των ασθενών και ωφελούμενων σε αυτά.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε επίπεδο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της δημιουργίας μονάδας προσωρινής διαμονής οικογενειών Ρομά στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδίου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση αλλά και για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας ενάντια των γυναικών.

Δείτε επίσης