Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Στοχευμένη η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 - «Αντικίνητρο» τα 100 ευρώ

MITSOTAKIS-VOULI-95
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Μαλαίνου
Από Σταυρούλα Μαλαίνου

Το μήνυμα πως η απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών είναι στοχευμένη, τη στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι βέβαιο πως θα φτάσει και στην Ελλάδα και ενώ η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δίνει τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό, δίχως να έχει θωρακιστεί, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ζητώντας μάλιστα την έγκριση των ειδικών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους 4 μήνες.

«Επιμένω στο «αναγκαίος» και όχι στο υποχρεωτικός», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον» και με επίκεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, που είναι πρώτη σε θύματα Covid αλλά τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί.

«Αποτελεί επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, που διαπερνά η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα μετά από πολύμηνη προσπάθεια πειθούς», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Επί της αρχής μου είναι δυσκολοχώνευτη η έννοια της υποχρεωτικότητας, αλλά αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό», συμπλήρωσε.

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι», είπε ο πρωθυπουργός.

«Στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός», προσέθεσε και εξήγησε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Και συνέχισε, ζητώντας να «ανοίξει η τρίτη δόση στους 4 μήνες: «Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης. ΕΈχω ζητήσει από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Δείτε επίσης